خشکسالی رشته ها را پنبه کرد

مراتع به عنوان بخشی از عرصه های منابع طبیعی بسیار حائز اهمیت است و در استانی نظیر یزد اهمیتی دو چندان دارد اما این عرصه ها سالهاست که به تدریج و آرام تبديل به بيابان می شوند.
کد خبر: ۱۳۷۲۲
تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۳ 14 March 2015
خشکسالی رشته ها را پنبه کرد
به گزارش تابناک یزد، یزد از استان های مرکزی ایران و دارای آب و هوای خشک و بیابانی است، ۹۸ درصد از مساحت استان یزد به وسعت هفت میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی این استان از عرصه های منابع طبیعی است که ۳۸ درصد این مساحت با وسعت دو میلیون و ۶۵۰ هزار هکتار،  بیابان است.
عرصه های بیابانی یزد به دلایل مختلف از عوامل طبیعی گرفته تا عوامل انسانی و محیطی هر سال در حال افزایش هستند و این عرصه ها در اثر تخریب و خشکیدن مراتع کم تراکم به وجود می آیند.
شن های روان و گرد و غبار امان مردم یزد را بریده است
در شرایطی که شن های روان و گرد و غبار امان مردم یزد را بریده است، هر روز بر وسعت بیابان های یزد اضافه می شود تا گرد و غباری که سالانه بر سر شهر می نشیند، بیشتر و بیشتر شود.
در حالی که مسئولان منابع طبیعی هر سال برای بیابان زدایی و ایجاد عرصه های جنگلی در بیابان ها هزینه های بسیاری می کنند، از سوی دیگر مراتع کم تراکم به بیابان تبدیل می شود و این روند گرچه ممکن است کندتر از فعالیت های بیابان زدایی باشد اما به نظر می رسد همه رشته های مسئولان، آن را پنبه می کند.
مروری بر عوامل بیابان زایی و تبدیل مراتع کم تراکم به بیابان اینگونه در ذهن تداعی می کند که گویی همه عوامل دست به دست هم داده اند تا مراتع را بی صدا ذبح کرده و بر وسعت بیابانهای استان بیفزایند.
خشکسالی، بهره برداری بی رویه از معادن، چرای بی رویه دام، عدم آگاهی بهره برداران منابع طبیعی و ده ها دلیل دیگر از عوامل اصلی از بین رفتن مراتع استان یزد و تبدیل آنها به بیابانهایی شده که فقط و فقط در خود شن های روان دارند و آن را روانه ریه های مردم می کنند.
تنها دو درصد مراتع استان یزد را مراتع متراکم تشکیل می دهد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد با اشاره به آماری در زمینه مراتع استان یزد و وضعیت آنها اظهار داشت: از چهار میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتعی که در استان یزد وجود دارد، دو درصد شامل ۹۱ هزار هکتار را مراتع متراکم تشکیل می دهد.
بیابان زدایی
سید ابوالفضل وکیلی خاطرنشان کرد: ۱۹ درصد از مراتع شامل ۸۳۴ هزار هکتار از عرصه های مرتعی استان یزد را مراتع نیمه متراکم تشکیل می دهند و  ۷۹  درصد شامل سه میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار نیز مراتع کم تراکم هستند.
وی بیان کرد: مراتع کم تراکم به تدریج پوشش خود را از دست می دهند و به بیابان تبدیل می شوند که در چنین شرایطی باید عوامل فشار و تخریب را کم کنیم. عوامل انسانی به هر ترتیب قابل کنترل است.
وکیلی با بیان اینکه عوامل متعدد طبیعی و محیطی بر روند تخریب مراتع و تبدیل آن به عرصه های بیابانی تاثیرگذارند، عنوان کرد: عوامل انسانی به هر ترتیب قابل کنترل است و لازم است عوامل فشار و تخریب را کاهش دهیم اما عوامل اقلیمی و طبیعی قابل کنترل نیست.
به طور قطع یکی از عوامل طبیعی خشکسالی است که روند تخریب آن در سالهای گذشته در استان یزد کاملا مشهود بوده است و توانسته پا به پای معادن و چرای بی رویه، بلکه جلوتر از آنها کمر به قتل مراتع ببندد.
بعد از خشکسالی، اصلی ترین عامل تخریب مراتع را به ترتیب برداشت بی رویه از معادن، ‌ توسعه راه ها و چرای بی رویه دام تشکیل می دهند.
بهره برداری از معادن در برخی مناطق یزد به غارت معادن تبدیل شده است
هم اکنون در بسیاری از مناطق استان یزد بهره برداری های معدنی صورت می گیرد و در برخی معادن به جای بهره برداری، گویی معادن غارت می شوند که نه تنها این رویه برداشت از معادن بلکه تاسیسات معدنی، حمل و نقل و... مراتع را به سمت نابودی کشانده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد در مورد مجوزهایی که برای معادن در استان یزد صادر می شود، اظهار داشت: از سال ۸۶ با ابلاغ قانون جدید در مورد معادن، استعلام از منابع طبیعی برای صدور مجوز بهره برداری از معدن الزامی شد و از آن زمان همه مجوزهایی که صادر می شود با نظر منابع طبیعی است.
اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار