به گزارش خبرنگار تابناک گیلان ، صالح محمدی امروز، ۱۹ تیرماه در جلسه ستاد برداشت برنج کشور که با حضور رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، توان تولید غذا و امنیت غذایی را یکی از مولفههای اقتدار کشورها دانست و اظهار کرد: برنج بعد از گندم، دومین غله پرمصرف در دنیاست.
وی با اشاره به اهمیت غلات به ویژه برنج در دنیا و کشور ما، افزود: مصرف برنج در ایران در سطوح مختلف و همه خانوارها وجود دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه ۱۹ استان دارای سطح زیر کشت برنج در سطوح مختلف داریم، تصریح کرد: نوسانات قیمت برنج بر میزان تولید این استانها اثرگذار است.
محمدی با اشاره به محدودیتهای اقلیمی ایران به ویژه در بخش منابع آبی، عنوان کرد: ۹۰ درصد تولیدات برنج در کشورهای تولیدکننده این محصول کشاورزی مصرف داخلی دارد و تنها ۱۰ درصد آن وارد تجارت جهانی میشود و لذا نیازمند نگاه جدید در کشت برنج هستیم تا زمینه پایداری تولید را فراهم کنیم.
وی چالشهای اصلی دنیا در دهههای پیش رو را در حوزه آب و غذا دانست و یادآور شد: کشورهایی میتوانند اقتدار خودشان را حفظ کنند که در بخش امنیت غذایی برنامه ریزی داشته باشند و لذا رهبر انقلاب در سالهای اخیر بر اقتصاد و تولید با رویکرد دانش بنیان تاکید فرمودند که یکی از جنبههای آن در بخش کشاورزی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی با اشاره به شعار «جهش تولید با مشارکت مردم»، به نقش جهاد کشاورزی در تحقق شعار سال اشاره کرد و گفت: اوج کار جهاد کشاورزی در جهش تولید با مشارکت مردم تعریف میشود و لذا در استانهای شمالی شاهد فرهنگ زراعت برنج مبتنی بر مشارکت مردم هستیم.
وی با بیان اینکه مکانیزاسیون نقش مهمی در سرسبز نگه داشتن شالیزارها و حفاظت از آنها با کمک کشاورزان دارد، خاطرنشان کرد: یکی از مخاطرات در حوزه تولید برنج، کم آبی است و متاسفانه سومین خشکسالی متوالی را در استان گیلان پشت سر میگذاریم؛ این در حالی است که گیلان جزو استانهای پر بارش کشور محسوب میشود، اما کاهش بارشها در حوضه آبریز سد سفیدرود، موجب کاهش منابع آبی استان در بخش کشاورزی شده است.
محمدی زراعت برنج را زراعت پر آب دانست و یادآور شد: ذخیره سد از ۱.۲ میلیارد مترمکعب به کمتر از ۹۰۰ میلیون مترمکعب طی سه سال گذشته رسیده و آمارهای ۱۸ساله سد حاکی از کاهش محسوس ذخیره آب است؛ در چنین شرایطی به استقبال زراعت برنج رفتیم، اما با برنامه ریزی و به کارگیری روشهای علمی و استفاده از ظرفیت مکانیزاسیون، نه تنها کاهش عملکرد نداشتیم، بلکه در سال ۱۴۰۱ شاهد افزایش عملکرد نسبت به سال قبلتر و افزایش ۱۹ درصدی بهرهوری آب بودیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان فرهنگسازی تقویم زراعی و استفاده از آبهای سبز و خاکستری را موجب افزایش عملکرد تولید برنج دانست و تصریح کرد: در سال زراعی جاری شاهد رعایت ۸۵ درصدی تقویم زراعی بودیم که نشان دهنده همکاری کشاورزان است.
وی یکی دیگر از محدودیتهای زراعت برنج را مهاجرت داخلی به استانهای شمالی و توجه به عرصههای کشاورزی دانست و تاکید کرد: این حجم از مهاجرت زنگ خطر بخش کشاورزی کشور است؛ سرسبزی استانهای شمالی متعلق به همه مردم است و اگر در حفاظت از آن غفلت کنیم، خروج شالیزار از چرخه تولید رقم میخورد که آسیبی برای کشور است.
محمدی خواستار انسجام دستگاهها برای حفاظت از عرصههای کشاورزی شد و عنوان کرد: به دنبال تقویت مکانیزاسیون جهت حفاظت از عرصههای کشاورزی استان هستیم، زیرا زراعت برنج از آمادهسازی تا برداشت با مصائب فراوان همراه است و کشاورز برای تولید برنج زحمت زیادی را متحمل میشود؛ مبارزه با آفات و بیماریها همچون کرم ساقه خوار برنج نیز که کاهش ۳۰ تا ۵۰ درصدی عملکرد را موجب میشود، از دیگر سختیهای زراعت برنج است.
وی در پایان بر افزایش همکاری بانکهای عامل جهت پرداخت تسهیلات مکانیزاسیون جهت تهیه ادوات کشاورزی همچون نشاکار و کمباین و… تاکید کرد و گفت: سال گذشته برای نخستین بار طرح معاینه فنی کمباینهای برنج را در گیلان در دستور کار قرار دادیم تا کمباین دار با ناوگان به روز وارد عرصه شود و کاهش عملکرد برای کشاورز رقم نخورد.