کد خبر: ۱۰۲۱۱۴۲
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۲۰:۱۹ 08 January 2022
 روزنامه اطلاعات در مطلبی با عنوان «نقد گزارش‌ها از وین» این گونه آورده است:

در قیاس این دوره از گفتگو‌های برجامی در وین با ادوار گذشته از نظر رویکرد خبری چندان عطش خبررسانی از سوی بسیاری از خبرگزاری‌های بین‌المللی و حتی داخلی دیده نمی‌شود.
اغلب گفته‌های نمایندگان کشور‌های حاضر در این دور از گفتگو‌های وین یا تکراری یا تهدید محافظه‌کارانه است با این مضامین «اگر در کوتاه مدت به نتیجه نرسیم، برجام را باید پایان یافته تلقی کرد» محور تکراری دیگر دو شاخصه خبری دارد. آیا توافق خواهد شد که آمریکا بار دیگر به جمع اعضای معاهده برجام برگردد؟ آیا ایران و کشور‌های اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و همچنین چین و روسیه به توافقی برای تنظیم رفع تحریم‌ها علیه ایران بخصوص تحریم‌های مالی و نفتی و همچنین اجرای مجدد راست‌آزمایی برنامه‌های هسته‌ای ایران، دست پیدا خواهند کرد یا با بن‌بست رسیدن این دو محور اصلی، ادامه نشست وین بیهوده خواهد شد و برجام به پایان مسیر خواهد رسید؟

در این میان رژیم صهیونیستی از نخست‌وزیر گرفته تا وزیر جنگ آن و دیگر شخصیت‌های نظامی ـ امنیتی‌اش مدام تنور خبرسازی درباره نشست برجام در وین را داغ نگه می‌دارند. اخیراً نیز دو طیف شده‌اند؛ طیفی که از رسیدن به توافق اعلام رضایت می‌کنند که در این صورت «بایدن» بهتر می‌تواند جمهوری اسلامی را از دستیابی به «بمب اتمی» دور کند و ایران بعد از توافق برجام و باز آمدن نماینده آمریکا به جمع دیگر کشور‌ها مواضع جمعی علیه آن افزونتر خواهد شد.

گروه دوم از افراد مسئول در دولت صهیونیستی با محور قرار دادن این مسأله که جمهوری اسلامی ایران بزرگترین تهدید برای اسرائیل و «دیگر دولت‌های منطقه» است، هرگونه گفتگو و بخصوص ادامه گفتگو‌های برجام در وین را رد می‌کنند و می‌گویند، ترامپ با تلاش قوی، موفق شد معاهده زیانبار برجام را لغو و مسدود کند و سیاست «تحریم و فشار حداکثری» آن علیه ایران نه تنها جواب داد که شرایط امنیت و ایجاد روابط دو جانبه اسرائیل با دیگر دولت‌ها در منطقه خاورمیانه را تسهیل کرد؛ لذا بایدن، نباید این سیاست را به‌هم ریزد؛ اگر منافع اسرائیل برای آمریکا جنبه استراتژیکی دارد.

در چنین فضایی، گفتگو‌های برجام در وین ادامه دارد، بخصوص که اخبار و رویداد‌های دیگر در صحنه خبر‌های بین‌المللی از ادامه آژیر خطر مرگ‌های ناشی از کرونا و اومیکرون، بحران افغانستان، بحران و شورش مردم در کشور قزاقستان و در همسایگی آن بحران اوکراین و روسیه، صف آرایی نظامی پوتین در حاشیه مرزی اوکراین، لاجرم رجز خوانی‌های نظامی ناتو علیه روسیه، بی‌نتیجه شدن گفتگو‌های مستقیم تلفنی بایدن ـ پوتین، آزمایش مجدد موشک قاره پیمای کره شمالی و خبرسازی‌های بحرانی میان چین و آمریکا درباره «تایوان» و دریای چین و… موازی با نشست برجام وین، اخبار نشست برجام را تکراری کرده است.

از شبکه‌های خبری بین‌المللی نیز بگذریم، ظاهراً وزارت خارجه ما و هیأت نمایندگی ایران در نشست وین و صداوسیما هم به جز تکرار جملات کلیشه‌ای مانند «مذاکرات خوب پیش می‌رود» یا «پیشنهاد‌های ما در دستور توافق قرار گرفته است و…» چیز دیگری عاید مخاطبان نمی‌شود.

خبر «ادامه دور هشتم مذاکرات در روز‌های آتی، مسائل دشوار و چالش برانگیز روی میز ۱+۴ و آمریکا» از آخرین اخبار وین است که در شرح آن چنین آمده است‌: «منابع نزدیک به مذاکرات می‌گویند که گفتگو‌ها در سطوح کارشناسی و سیاسی در چارچوب دیدار‌های دوجانبه و چندجانبه میان ایران و ۱+۴ و نیز میان ایران و آمریکا از طریق مکاتبات غیررسمی با محوریت هماهنگی کننده کمیسیون مشترک برجام در روز‌های آتی ادامه می‌یابد.»

وزیر خارجه ما هم گفت: «مذاکرات وین در مسیر طبیعی و خوب جریان دارد. ابتکارات طرف ایرانی این فضا را رقم زده است. اکنون این طرف غربی است که باید نشان دهد آیا حسن نیست و اراده جدی برای توافق خوب دارد.»

چین و روسیه هم گفته‌اند «مذاکرات برجام رو به جلو است.» «وانگ کوان» مذاکره کننده ارشد چین پنجشنبه شب پس از انجام مذاکرات در هتل «کوبورک» گفت: «گفتگو‌های رفع تحریم‌ها جریان دارد و خوب پیش می‌رود.»

میخاییل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه هم گفت: دستیابی به توافق نهایی تا اوایل ماه فوریه امکانپذیر شده است!». در حالی که «سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا که اخیراً در سفر به اسرائیل با دولتمردان رژیم صهیونیستی ملاقات و گفتگو داشت گفت: «تهدید بازگشت تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل از طریق مکانیسم ماشه باید به عنوان وسیله‌ای برای بازدارندگی ایران از غنی‌سازی اورانیوم با درجه تسلیحاتی مورد استفاده قرار گیرد. اگر ظرف چند هفته آینده در وین توافقی حاصل نشد، آمریکا باید از مذاکرات کناره‌گیری کند.»

وزیر خارجه آلمان هم گفته است: «در حالی که مذاکرات هسته‌ای با ایران وارد مرحله تعیین کننده آن شده است وقت زیادی نداریم، اما به صورت فشرده در حال استفاده از این زمان در وین هستیم.»

و بالاخره آقای باقری مذاکره کننده ارشد ایران در وین گفت: «مذاکرات وین مثبت است و در موضوع لغو تحریم‌ها، مذاکرات رو به جلو است. تلاش‌ها در وین برای به نتیجه رسیدن مذاکرات ادامه دارد.»

در محاوره‌ها رایج است که یک دیپلمات حرفه‌ای همواره «گرد» حرف می‌زند و شنونده در نمی‌یابد که بالاخره مثبت است یا منفی، توافق است یا شکست. حال و روزگار گفتگو‌های برجام در وین نیز چنین شده است.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار