زردچوبه گياهى بومى نواحى شرقى شبه قاره هند و مناطق حاره جنوبى است که آب و هواى گرم و مرطوب براى رويش آن مناسب است.
در روزگاران كهن در خاور دور به سبب رنگ زرد درخشان و زيبايى كه توليد میکرد از این ادویه در رنگرزى پارچههاى ابريشمى و پنبهها استفاده میشده و از طرفی در خوراكیها نیز مورد استفاه قرار میگرفته است.
اين رنگ زرد درخشان به سبب وجود ماده كوركومين در ساقه زيرزمينى زردچوبه است لذا در حال حاضر به عنوان ادويه معطر و همچنين رنگ آن در طبخ غذاها بسيار مورد توجه مردم سراسر دنیا به ویژه کشورهایی با غذاهای ادویه پسند است.
«سید کاظم کاظمینی» عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی و متخصص طب ایرانی در مورد این ادویه که جزء اصلى و مهم پودر معروف كارى برای استفاده در غذاهاى تند است، در گفتوگو با خبرنگار ایسنا- منطقه یزد، به خواص گیاه دارویی زردچوبه از دیدگاه طب سنتى اشاره و اظهار کرد: این گیاه دارای طبع گرم و خشك است و با توجه به خواص آن میتواند گرفتگیها و انسداد كبد را رفع کند.
وی ادامه داد: جويدن این گیاه در دهان براى تسكين درد دندان مفيد است، البته اگر كمى تفت داده و به صورت گرم و نرم شده استفاده شود.
این متخصص در مورد دیگر خواص این گیاه دارویی، بیان کرد: ذرات گرد این گیاه براى خشك كردن زخمها و رفع درد ورم آنها، مفيد است.
وی افزود: اگر چهار گرم آن با چهار گرم انيسون و سركه رقيق مخلوط و آشامیده شود، براى استسقا و يرقان نیز موثر و مثمر ثمر است.
کاظمینی در مورد موارد منع مصرف این گیاه دارویی نیز تصریح کرد: این گیاه برای بیماران با سابقه سنگ کیسه صفرا و مبتلایان به زخم معده نباید بیش از حد استفاده شود و استفاده ادویههایی مانند زردچوبه نباید بیش از هفت گرم باشد.
وی ادامه داد: زردچوبه ضمن خواصی که دارد، نباید با داروهای ضد انعقاد مصرف شود و بهتر است هفت روز قبل از هر عمل جراحی، مصرف آن به حداقل برسد.
این متخصص در مورد رفع ضرر زردچوبه برای مشکلات قلبی نیز گفت: براى رفع عوارض مصرف این گیاه بايد از آب ليموترش و اترج استفاده کرد.