تابناک بررسی کرد؛

گره کور مسکن ملی در لرستان؛ رویای خانه‌دار شدن ۳۷ هزار نفر در هاله‌ای از ابهام

گروه استان‌ها- طرح نهضت ملی مسکن که قرار بود مرهمی بر زخم بی‌خانمانی باشد، در استان لرستان با دو مانع بزرگ یعنی کمبود شدید زمین و عدم همکاری کامل بانک‌ها مواجه شده است در حالی که تنها برای یک سوم از متقاضیان واجد شرایط زمین تأمین شده نیمی از همان پروژه‌های آغاز شده نیز در انتظار تسهیلات بانکی معطل مانده‌اند و چشم‌انداز خانه‌دار شدن را برای هزاران نفر غبارآلود کرده‌اند.
کد خبر: ۱۲۱۰۶۳۴
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۷ 11 November 2025

گره کور مسکن ملی در لرستان؛ رویای خانه‌دار شدن ۳۷ هزار نفر در هاله‌ای از ابهام

به گزارش خبرنگار تابناک از استان لرستان، طرح نهضت ملی مسکن که با هدف تأمین سرپناه برای اقشار مختلف جامعه در سراسر کشور کلید خورد در استان لرستان با چالش‌های دوگانه‌ای دست و پنجه نرم می‌کند که سرعت پیشرفت آن را کند کرده و کام متقاضیان را تلخ کرده است. 
 
با وجود ثبت‌نام گسترده و نیاز مبرم به مسکن در این استان کمبود شدید زمین مناسب و موانع موجود در مسیر دریافت تسهیلات بانکی این طرح بزرگ ملی را به کلافی سردرگم تبدیل کرده است. 
 
در حالی که مسئولان از تلاش برای گره‌گشایی سخن می‌گویند هزاران خانواده همچنان در انتظار تحقق وعده‌ها به سر می‌برند.
 
بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی اداره کل راه و شهرسازی لرستان، از میان نزدیک به ۱۵۷ هزار ثبت‌نام‌کننده در طرح نهضت ملی مسکن، حدود ۳۷ هزار نفر واجد شرایط نهایی شناخته شده‌اند.
 
 این آمار به وضوح نشان‌دهنده عطش بازار مسکن در این استان است با این حال عنایت‌الله میرزایی مدیرکل راه و شهرسازی لرستان، در گفت وگوی اخیر خود با خبرنگاران تأیید کرد که تاکنون تنها برای ۱۰ هزار و ۲۰۳ واحد مسکونی تخصیص زمین صورت گرفته است.
 
این بدان معناست که برای بیش از ۲۶ هزار متقاضی واجد شرایط هنوز حتی زمین مورد نیاز نیز تأمین نشده است و پروژه‌های آغاز شده نیز با میانگین پیشرفت فیزیکی ۲۷ درصد راه درازی تا تکمیل در پیش دارند.
 
میرزایی در تحلیل موانع پیش روی طرح، انگشت بر روی کمبود شدید زمین به عنوان یکی از اساسی‌ترین مشکلات استان گذاشت و اظهار کرد: اغلب اراضی استان یا زمین‌های مرغوب کشاورزی هستند که تغییر کاربری آنها ممکن نیست یا زمین دولتی مناسب برای انبوه‌سازی در اختیار نداریم و این مشکل در مرکز استان خرم‌آباد نمود بیشتری دارد.
علاوه بر این توپوگرافی کوهستانی و خشن لرستان، آماده‌سازی زمین‌های موجود را به فرآیندی بسیار پرهزینه و زمان‌بر تبدیل کرده است.
 
چالش دوم که به گفته میرزایی حتی پروژه‌های در حال ساخت را نیز تحت تأثیر قرار داده، عدم همکاری مطلوب سیستم بانکی است وی افزود: از بیش از ۱۰ هزار واحدی که در حال ساخت هستند، تنها برای حدود ۵۰ درصد آنها موفق به انعقاد قرارداد و برقراری تسهیلات بانکی شده‌ایم.
 
این یعنی نیمی از پروژه‌ها در میانه راه با مشکل نقدینگی مواجه هستند که این امر می‌تواند به توقف کامل آنها منجر شود.
 
این مشکل در سطح کلان نیز توسط استاندار لرستان مورد تأکید قرار گرفته است. سید سعید شاهرخی، تأمین تسهیلات مالی را در کنار کمبود زمین، از مهم‌ترین چالش‌های مسکن استان به‌ویژه در خرم‌آباد دانست و خواستار پیگیری جدی این موضوع از سوی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر راه و شهرسازی شد.
 
در کنار دو چالش اصلی، عدم پرداخت به موقع سهم آورده توسط برخی متقاضیان نیز روند پیشرفت پروژه‌ها را کند کرده و برنامه‌ریزی مالی پیمانکاران را با اختلال مواجه ساخته است.
 
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان با اشاره به رایزنی‌های فشرده با بانک‌های عامل از جمله پارسیان، رفاه و پاسارگاد، ابراز امیدواری کرد که مشکل تسهیلات ۵۰ درصد باقی‌مانده پروژه‌ها به زودی حل شود، به گفته وی پرونده‌ها در حال حاضر در صف هیئت مدیره بانک‌ها منتظر تأیید نهایی هستند.
 
در خصوص تأمین زمین برای ۲۶ هزار متقاضی دیگر میرزایی از تلاش برای الحاق اراضی جدید به محدوده شهر‌ها و طراحی نقشه‌های اجرایی خبر داد این فرآیند نیز خود نیازمند همکاری بین دستگاهی و عبور از بروکراسی‌های اداری است.
 
طرح نهضت ملی مسکن در لرستان با وجود امید‌های اولیه‌ای که ایجاد کرد اکنون در میانه راه با موانع جدی رو‌به‌رو شده است، حل بحران زمین نیازمند راهکار‌های خلاقانه و تصمیمات کلان در سطح ملی و استانی است و عبور از سد تسهیلات بانکی نیز مستلزم اهتمام جدی‌تر بانک‌های عامل و نظارت دقیق‌تر دولت است. 
 
تا زمانی که این دو گره کور گشوده نشود رویای خانه‌دار شدن برای ده‌ها هزار خانواده لرستانی همچنان دور از دسترس باقی خواهد ماند و این نهضت با سرعتی کمتر از انتظار به پیش خواهد رفت.
 
انتهای پیام/
منبع: تابناک
آخرین اخبار