پشت پرده "بحران آبزی‌پروری" در خوزستان؛ آیا رسانه‌ها فریب یک شایعه را خوردند؟

گروه استان‌هاـ در پی اعتراض یکی از اصناف خوزستان مبنی بر نرسیدن آب به آبزی‌پروری‌ها که به سرعت تیتر رسانه‌ها شد، بررسی‌های دقیق‌تر ابعاد نگران‌کننده‌ای از یک "سوءتفاهم" یا "تغییر مسیر اذهان عمومی" را آشکار می‌کند
کد خبر: ۱۲۰۱۶۰۰
تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۴ 09 June 2025

به گزارش تابناک از اهواز، خوزستان با داشتن بیش از ۱۱ هزار کیلومتر طول رودخانه در مقام نخست آبهای سطحی است ولی این باور اشتباه که خوزستان پر آب است ،باعث شده آب شرب و حیات مردم خوزستان به خطر بیافتد. بی توجه به کاهش ۵۳ درصدی منابع آبی در خشکسالی ترین سال آبی تاریخ خوزستان قرار داریم و تداوم این شرایط آب شرب را پر خطر می کند و مسایل امنیتی و اجتماعی فراهم می‌سازد.

برنامه‌ریزی آبی برای حفظ آب پایدار شرب و کشاورزی مسأله ای است که نباید تحت تاثیر فشارهای سیاسی و رسانه ای قرار گیرد و در شرایط معقول و منطقی و علمی بررسی شود.

واقعیت های که مافیای آب اجازه شنیده شدن نمی‌دهد!

خوزستان در شرایط تاریخی ناگوار آبی قرار دارد و آب پشت سدها به پایین ترین سطح ممکن رسیده است. کشت تابستانه برنج کمتر از ۲۰ درصد کشت خوزستان را تشکیل میدهد و کشت پاییزه که مهم ، معیشتی و استراتژیک است از سوی متولیان آب بصورت صددرصد تامین شده است. کشت غیرمجاز برنج در بالادست باعث شده آب شرب پایین دست به خطر بیافتد و مردم آبادان و خرمشهر یا آب شرب نداشته باشند و یا آب شور و بی کیفیت دریافت کنند.

سراب بحران آب یا واقعیت پنهان؟

حواشی اخیر پیرامون کمبود آب برای آبزی‌پروری‌ها در خوزستان، فضای رسانه‌ای استان را به شدت تحت تأثیر قرار داد. اعتراض یکی از اصناف فعال در این حوزه، به سرعت مورد توجه قرار گرفت و حتی صدا و سیمای استانی نیز به این موضوع ورود کرد.

 اما، آنچه در ادامه پیگیری‌ها آشکار شد، حقیقتی کاملاً متفاوت را روایت می‌کند. در کمال ناباوری، اطلاعات به دست آمده حاکی از آن است که آب کافی، مطابق با مصوبات شورای کشاورزی استان و حتی بیش از سهمیه تعیین شده، به این مراکز رسیده است. 

این تناقض آشکار میان ادعا و واقعیت، سوالات مهمی را درباره دلایل اصلی این هیاهو و نقش رسانه‌ها در شکل‌دهی افکار عمومی مطرح می‌سازد.

غیبت متولیان و شائبه جهت‌دهی هدفمند

در این میان، آنچه بیش از پیش جلب توجه می‌کند، پرداختن همزمان و هماهنگ برخی افراد از صنوف کشاورزی به موضوعی است که اساساً واقعیت خارجی ندارد. 

تعجب‌آورتر آنکه، رسانه عمومی بدون بررسی و واکاوی کافی از موضوع، و حتی بدون پرسش از کارشناسان متولی در دستگاه‌های دولتی مرتبط نظیر شیلات، شرکت آب و برق خوزستان، جهاد کشاورزی، ریاست ستاد بحران استان و یا سایر اعضای شورای کشاورزی و آب، این مسئله را رسانه‌ای کرده است. 

جای خالی این نهادها و مسئولان در نشست‌ها و گزارش‌های خبری مربوط به این موضوع، شائبه های زیادی و اینکه سوگیری خاصی حول‌ موضوع برای رسیدن به اهداف دیگر را در ذهن متبادر می‌سازد.

 این خلاء اطلاع‌رسانی صحیح از سوی مراجع رسمی، بستری را برای انتشار اخبار نادرست و ایجاد نگرانی‌های کاذب فراهم آورده است.

رسانه‌های خاص و دامن زدن به شایعات؛ خطری برای امنیت اجتماعی

نکته قابل تأمل دیگر، نقش برخی "رسانه‌های خاص" در این ماجراست. این رسانه‌ها، به جای بررسی و پرسش پیرامون صحت خبر، ضمن پرداختن و رسانه‌ای کردن گسترده موضوع، حتی در صفحات شخصی خود نیز به این شایعه دامن زده‌اند. 

این در حالی است که شرایط استان خوزستان و همچنین استان‌های بالادست و پایین‌دست، با معضل خشکسالی بسیار ویژه و خطرناک است. هرگونه رفتار اشتباه و غیرمسئولانه در این برهه حساس، می‌تواند به یک پدیده اجتماعی گسترده و سپس به یک حادثه امنیتی وسیع‌تر تبدیل شود. 

دامن زدن به شایعات بی‌اساس در چنین شرایطی، نه تنها کمکی به حل مشکلات نمی‌کند، بلکه می‌تواند بستر را برای بحران‌های جدی‌تر فراهم آورد.

هشدار به متخلفان و درخواست از نهادهای نظارتی

از تمامی دستگاه‌های نظارتی و امنیتی درخواست می‌شود که برای صیانت از شرایط عمومی جامعه و حفظ حقوق ذینفعان کشاورزی، شیلات و آب در استان، نسبت به این قبیل تحرکات از سوی افراد خاص حساسیت و دقت بیشتری به خرج دهند. 

نباید اجازه داد کار از کار بگذرد؛ چرا که در آن صورت، مدیریت شرایط استان قطعاً با از دست رفتن هزینه‌های مهندسی، فنی و اجتماعی همراه خواهد بود و شرایط به سمت کنترل‌های امنیتی و میدانی سوق پیدا خواهد کرد که قطعاً هیچکس تمایل به وقوع چنین وضعیتی در استان عزیز و شریف خوزستان ندارد.

رسانه های حق جو می بایست در مقابل فشار های رسانه ای اصناف که به فکر منافع خود هستند، ایستادگی کنند و واقعیات را صادقانه منتشر کنند.

/س/

 

اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار