به گزارش خبرنگار تابناک از اراک، مهدی زندیهوکیلی شامگاه یکشنبه در جلسه کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان گفت: استان مرکزی با موقعیت استراتژیک خود، بهعنوان یکی از محورهای ارتباطی شمال به جنوب و شرق به غرب ایران شناخته میشود که در سالهای اخیر با پدیده قاچاق کالا و سوخت مواجه شده است.
وی افزود: این معضل تأثیرات جدی بر امنیت، اقتصاد، و رفاه اجتماعی استان داشته و مقابله با آن نیازمند برنامهریزی دقیق، اقدامات عملی، و مشارکت همهجانبه نهادهای مختلف است.
استاندار مرکزی بیان کرد: قاچاقچیان غالباً به گروههای سازمانیافته و مجهز تبدیل شدهاند. این گروهها با استفاده از سلاح و ابزارهای پیشرفته، امنیت جادهها و مسافران را به خطر انداختهاند که نیروی انتظامی را نیز با تهدیدات جدی روبرو میکنند. همچنین واردات و عرضه کالاهای قاچاق باعث تضعیف صنایع داخلی، کاهش فرصتهای شغلی، و آسیب جدی به تولیدکنندگان محلی میشود. علاوه بر این، قاچاق سوخت بهعنوان یکی از منابع ملی، به خسارات سنگینی بر اقتصاد کشور منجر شده است.
زندیهوکیلی عنوان کرد: قاچاقچیان به دلیل استفاده غیرمجاز از جادهها و رانندگی پرخطر، عامل بسیاری از تصادفات جادهای و آسیبهای جانی و مالی به شهروندان هستند که بیشتر آمار جانباختگان تصادفات جادهای مربوط به این شوتیها هست.
وی خاطرنشان کرد: قوانین موجود گاه فاقد بازدارندگی کافی هستند. برای مثال، بازگرداندن وسایل نقلیه قاچاقچیان پس از مصادره موقت، انگیزه ارتکاب مجدد جرم را کاهش نمیدهد. همچنین نبود پاسگاههای کافی در مسیرهای استراتژیک استان، امکان نظارت و کنترل مؤثر را کاهش داده است.
استاندار مرکزی اظهار کرد: با تقویت زیرساختهای امنیتی و نظارتی مانند احداث پاسگاههای دائمی و مجهز در مسیرهای استراتژیک استان، استفاده از دوربینهای نظارتی هوشمند و ابزارهای پیشرفته نظارتی نظیر پهپادها، افزایش تعداد مأموران آموزشدیده برای مقابله با پدیده قاچاق، افزایش میزان جرایم نقدی و مصادره دائمی خودروهای مورد استفاده قاچاقچیان، اصلاح روند قضایی برای تسریع در صدور احکام و جلوگیری از بازگشت وسایل نقلیه مصادرهشده میتواند راهکارهای مقابله با قاچاقچیان و تقویت تولید داخلی باشد.
زندیهوکیلی در ادامه افزود: تدوین برنامههای منطقهای متناسب با ویژگیها و اقتضائات استان مرکزی و تقویت همکاری بیناستانی برای کنترل مسیرهای ترانزیتی قاچاق و آگاهیبخشی به مردم در مورد پیامدهای منفی اقتصادی و اجتماعی قاچاق از طریق رسانهها و کمپینهای آموزشی و همچنین ترویج فرهنگ حمایت از تولید داخلی و مصرف کالاهای استاندارد میتوان با یک برنامهریزی دقیق به رشد داخلی کمک کند.
وی در رابطه با حمایت از تولید داخلی گفت: با ایجاد فرصتهای شغلی برای جوانان مناطق محروم و مرزی به منظور کاهش انگیزه ورود به شبکههای قاچاق با ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان داخلی رقابتپذیری بهتر در بازار داخلی ایجاد کرد. همچنین با ایجاد کمیتههای مشترک بین نیروی انتظامی، دستگاههای قضایی، گمرک و دیگر نهادها برای تبادل اطلاعات و هماهنگی در برخورد با شبکههای قاچاق و ارزیابی مستمر اقدامات انجامشده و شناسایی نقاط ضعف برای اصلاح رویکردها با این اقدامات میتوانیم از تولید داخلی حمایت کنیم تا باعث رشد بازار داخلی شود.
استاندار مرکزی در پایان تصریح کرد: قاچاق کالا و سوخت در استان مرکزی نهتنها یک چالش امنیتی و اقتصادی است، بلکه تهدیدی برای رفاه اجتماعی و تولید ملی محسوب میشود. برخورد با این پدیده نیازمند رویکردی جامع و هماهنگ است. اقدامات پیشنهادی شامل تقویت زیرساختها، اصلاح قوانین، افزایش همکاریها، و ارتقای آگاهی عمومی، میتواند به کاهش این چالش و بهبود امنیت و رفاه عمومی استان کمک کند. در نهایت، موفقیت این طرحها مستلزم حمایت همهجانبه مردم، نهادهای دولتی، و بخش خصوصی است.
/س