
به گزارش تابناک قم، این روزها وضعیت روابط عمومی ها در بسیاری از نهادهای دولتی و حتی فرهنگی و حوزوی خوب به نظر نمی رسد.
کوتاه بودن عمر مدیریتی مدیران روابط عمومی ها، انتصاب طولانی مدت سرپرست و یا بکارگیری افراد کار نابلد و مدیرانی از یک شهر یا یک مجموعه دیگر در پست های مدیریتی روابط عمومی سازمان ها و انتقال مدیران توانمند روابط عمومی به سایر پست ها و جایگاه های سازمانی از جمله مشکلات امروزه روابط عمومی هاست.
موارد مذکور در کنار کمبود منابع انسانی متخصص، فقدان شفافیت برخی از مدیران ارشد و عدم اعتقاد و توجه به نظرات عمومی توسط آن ها موجب شده است تا نخبگان این حوزه هم دچار چالش های جدی شده و انگیزه ای برای حضور در پست های مدیریتی روابط عمومی ها نداشته باشند.
روابط عمومی هایی که بی شک می توانند در ترویج آموزههای دینی و ارزشهای اخلاقی، همراه سیاستگذاران و دست اندرکاران فرهنگی و اجتماعی جامعه باشند و مجموعه های دولتی و حوزوی با استفاده از توانایی ها و ظرفیت های آنان «اعتماد عمومی» را جلب کرده و «شفافیت» را در فعالیتهای خود افزایش دهند.
آن ها همچنین میتوانند «پیامهای دینی» را به سرعت و به طور گسترده از طریق رسانه هایشان به مخاطبان منتقل کنند و از این طریق به «ترویج آموزههای دینی در جامعه» کمک نمایند.
از دیگر ظرفیت های قشر زحمتکش و فرهیخته روابط عمومی می توان به «آگاهیبخشی عمومی» اشاره داشت و آن ها میتوانند با فعالیت ها، آثار و تولیدات خویش به «افزایش آگاهی عمومی» درباره مسائل دینی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی کمک کرده و به «تبیین مفاهیم دینی در جامعه» بپردازند.
«تقویت ارتباطات» از دیگر توانمندی هایی است که می توان برای اهالی روابط عمومی برشمرد و آن ها میتوانند به «تقویت ارتباطات بین جوامع دینی و فرهنگی» کمک کرده و زمینههای گفتوگو و تبادل نظر میان آنان را فراهم سازند.
«پاسخ به شبهات» نیز از دیگر ظرفیت روابط عمومی ها است و آن ها میتوانند بسترهای خبری و اطلاع رسانی خود را به یک منبع معتبر برای پاسخ به سوالات و شبهات سیاسی و حتی دینی و عملکردی ایجاد شده توسط دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی بدل کرده و به شفافسازی مفاهیم و تشریح عملکرد و دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی کمک نمایند.
روابط عمومی ها همچنین می توانند «ترویجگر ارزشهای انسانی و اخلاقی» مانند همدلی، محبت و احترام به دیگران باشند و این موارد تنها گوشه ای از توانمندی ها و ظرفیت های « فعالان عرصه ارتباطات و روابط عمومی » است.
دغدغه های فرهنگی اجتماعی مراجع عظام تقلید، علما، بزرگان و دلسوزان فرهنگی، آمارها و وضعیت فرهنگی و اقتصادی جامعه و مظلومیت بسیاری از خدمتگزاران دولتی، دینی، حوزه های علمیه و گسترش روزافزون سوالات و شبهات دینی و اعتقادی تا آنجا که مقام معظم رهبری «مدظله العالی» بر «ضرورت شکلگیری نهضت پاسخ به سؤالات و شبهات» تاکید کرده اند و این نشان می دهد که در بسیاری از مجموعه ها هنوز «سیاستگذاری ها» جهت استفاده از ظرفیت های گسترده اهالی روابط عمومی، خبر و رسانه آنگونه که شایسته می باشد شفاف و روشن نیست.
بررسی ساختار و امکانات «روابط عمومی، خبر و اطلاع رسانی» در بسیاری از مجموعه ها اعم از دولتی و حوزوی هم نشان می دهد که این ساختار جهت تعامل با خبرنگاران و رسانه ها و حتی ارتباط و تعامل با مردم و استفاده از ظرفیت آنان مناسب نیست و نیازمند بازنگری و مطالعه دقیق و جدی و آسیب شناسی و رفع موانع موجود است.
آنچه واضح است آنکه علاوه بر موثرتر کردن رسانه های وابسته به مجموعه های دولتی و حوزوی، می بایست برای استفاده از توانمندی و ظرفیت 14 هزار و 239 رسانه ای که تا اواسط بهمن ماه 1403 از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز فعالیت دریافت کرده اند و خبرنگاران این رسانه ها که هر روز هم بر این تعداد و آمار افزوده می شود، برنامه ریزی جدی داشت.
از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان ها و مراکز تابعه آن ها گرفته تا نهادهای متولی امر فرهنگ و دین و حوزه های علمیه و نهادهای دینی و حوزوی و... همه و همه در خصوص بهره مندی از ظرفیت خبرنگاران و اهالی روابط عمومی و رسانه باید در کنار هم باشند تا خبرنگاران و روابط عمومی ها هم اهتمام جدی به مسائل مرتبط داشته باشند و آنوقت شاهد نتایج بهتری از فعالیت های خبرنگاران، روابط عمومی ها و رسانه ها در عرصه های مختلف خواهیم بود.
یادداشت: محمدرضا قربان زاده؛ روزنامه نگار و فعال رسانه