به گزارش خبرنگار تابناک از ارومیه، چهارشنبهسوری یکی از آیینها و جشنهای ایرانی است که از غروب آخرین سهشنبهٔ ماه اسفند، تا پس از نیمهشب تا آخرین چهارشنبهٔ سال، برگزار میشود و برافروختن و پریدن از روی آتش مشخصهٔ اصلی آن است. این جشن، نخستین جشن از مجموعهٔ جشنها و مناسبتهای نوروزی است که با برافروختن آتش و برخی رفتارهای نمادین دیگر، بهصورت جمعی در فضای باز برگزار میشود.
این جشن در فرهنگ ایرانیان به عنوان مقدمه عید نوروز است که همواره در طول تاریخ قبل از فرا رسیدن سال نو برپا میشود.
شهروندان ایرانی به ویژه جوانان از دم دمههای غروب آخرین چهارشنبه سال در کوچهها و خیابانها آتش روشن میکنند و با گفتن شعر معروف و مخصوص چهارشنبه سوری از روی آتش میپرند.
چهارشنبه سوری را میتوان یک جشن پیشواز برای عید نوروز و شادی برای به پایان رسیدن روزهای سرد دانست. در این جشن با پریدن از روی آتش، بدیها و بیماریها را به آتش میسپارند تا در آن بسوزند و بهجای آن، گرما و انرژی آتش را برای شروع سال جدید دریافت کنند.
حفظ آیین ها، آداب و رسوم گذشته مهمترین و بهترین راه حفظ فرهنگ اقوام میباشد/ نقش خانواده ها در حفظ و انتقال آداب و رسوم بسیار مؤثر است.
رئیس بنیاد ایران شناسی آذربایجان غربی در گفتوگو با خبرنگار تابناک در ارومیه، اظهار داشت: با وجود مدرنیته هنوز هم این جشن به عنوان یک نماد از فرهنگ و هویت ایرانی باقی مانده است حفظ این سنتها برای نسلهای آینده بسیار مهم است و خواستار توجه بیشتر مردم و مسؤلین به کیفیت این جشن و آداب و رسوم مرتبط با آن شد.
سعید عضدالدینی ملکی گفت: رسانهها و نهادهای فرهنگی باید به ترویج و حفظ این فرهنگ غنی بپردازند تا نوروز به عنوان یک میراث فرهنگی تا همیشه زنده و پویا باقی بماند.
وی افزود: بانوان آذربایجانغربی با خانه تکانی (هیس آلماق) ذوق و شوق خود را برای رسیدن فصل بهار نشان میدهند و جوانها در چهارشنبه سوری با پریدن از روی آتیش میخوانند:
آتیل باتیل چهارشنبه بپر و بیاف چهارشنبه
بختیم آچیل چهارشنبه بختم را بگشاچهارشنبه
و بعداز خاموش شدن آتش مراسمهایی مانند شال انداختن از پشت بام و هدیه دادن صاحب خانهها به کسی که شال را انداخته ادامه پیدا میکند هر چند امروزه دچار تغییراتی شده است.
ملکی خاطر نشان کرد: برای برگزاری هر چه سالمتر و بی خطرتر مراسم چهارشنبه سوری ،خانوادهها که هستهی کوچکی ازاجتماع هستند رسالت تربیت اجتماعی، عقلایی، جسمانی و عاطفی را برعهده دارند نقش مهمی ایفا می کنند.
رئیس بنیاد ایران شناسی آذربایجان غربی تصریح کرد: زنده کردن آداب و رسوم گذشتگان از جمله تکم گردانی، که در گذشته در مناطق مختلف آذربایجان و در روزهای پایانی فصل زمستان و آستانه فرا رسیدن فصل بهار اجرا میشد به طوری که مردم تکم چی را سمبل رسیدن بهار میدانستند بسیار ارزشمند میباشد که باید بدان پرداخت شود و دوباره احیا گردد.
اما متأسفانه سالیان سال هست عدهای با حرکات زشت و ناپسند شیرینی این شب زیبا و جشن اصیل ایرانی را به تلخی تبدیل میکنند.
بله استفاده از مواد محترقه در جشن چهارشنبه سوری یکی از این حرکات ناپسند میباشد که وقتی شخصی دست به آن عمل نادرست میزند هم جان خود هم جان اطرافیان خود را به خطر میاندازد، قطع عضو سوختگی و در نهایت مرگ سزای شخصی هست که برای ایجاد شادی از راه نادرستی وارد شده و دست به حرکات و انتخابهای غیر منطقی میزند و این داغ سالیان سال بر سینه خانوادهها میماند؛ و جای بسی تأسف دارد که سالانه تعداد مجروحین ناشی از جشن ترقه بازی نه چهارشنبه سوری رو به افزایش است و چهارشنبه سوری را با اعمال ناشایست به چهارشنبه سوزی تبدیل میکنند.
دستگاههای مرتبط باید فکری اساسی در خصوص برخورد با اشخاصی بیاندیشند که نه تنها جان خود، بلکه جان و مال مردم را به خطر میاندازد.
اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به جامعه علی الخصوص نوجوانان و جوانان در مورد تبعات استفاده از مواد محترقه در جشن چهارشنبه سوری، تهیه فیلم و گزارشات مورد نیاز از صدمات وارد شده در سالهای گذشته و پخش آن، برخورد جدی و قانونی با وارد کنندگان تولید توزیع کنندگان فروشندگان مواد محترقه خطرناک از جمله اقدامات اساسی میباشد که با هر اقدام نسنجیده خود کام مردمی را تلخ و عیدشان به عزا تبدیل میکند.
/س