چالش‌های عشایر آذربایجان غربی؛ از خشکسالی تا کمبود خدمات درمانی و آموزشی

گروه استان ها- مدیرکل امور عشایر آذربایجان غربی گفت: در حالی که عشایر این استان نقش مهمی در تولیدات دامی، لبنی و صنایع دستی کشور دارند، همچنان با چالش‌های متعددی در زمینه تأمین زیرساخت‌های حیاتی، آموزش و درمان مواجه‌اند.
کد خبر: ۱۱۹۵۸۶۸
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۳ 08 February 2025

علی ناجی در گفت‌و‌گو با خبرنگار تابناک در ارومیه، اظهار داشت: عشایر استان با داشتن بیش از دو میلیون واحد دامی، سالانه ۵۰ هزار تن شیر و ۱۵ هزار تن گوشت قرمز تولید می‌کنند که ۲۵ درصد نیاز پروتئینی استان را تأمین می‌کند، علاوه بر این، زنان عشایری در صنایع دستی نیز نقش بسزایی دارند و آذربایجان غربی در این حوزه رتبه اول کشور را دارد.
وی افزود: یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که عشایر استان با آن مواجه‌اند، تغییرات اقلیمی و خشکسالی‌های پی‌درپی است که بر کوچ و دامپروری آنها تأثیر منفی گذاشته است و کمبود بارندگی باعث کاهش منابع آبی شده و این موضوع عشایر را به استفاده از تانکر‌های آبرسان سیار مجبور کرده است و همچنین تغییر سبک کوچ از سنتی به خودرویی، علاوه بر تحمیل هزینه‌های اضافی چالش‌های جدیدی را در مسیر زندگی عشایری به وجود آورده است.
ناجی گفت: آموزش نیز از دیگر دغدغه‌های مهم جامعه عشایری است و به دلیل پراکندگی قشلاقات و نبود ظرفیت کافی برای احداث مدارس، کودکان عشایری مجبورند در کلاس‌های ترکیبی چند پایه تحصیل کنند، البته مدارس عشایری ویژگی‌ها و امتیازات خاصی دارند، اما نبود امکانات کافی به ویژه برای مقاطع بالاتر باعث شده بسیاری از دانش‌آموزان عشایری از ادامه تحصیل بازبمانند.
مدیرکل امور عشایر آذربایجان غربی خاطر نشان کرد: دسترسی به خدمات درمانی نیز یکی دیگر از مشکلات عمده عشایر محسوب می‌شود، اگر چه دولت برخی امکانات مانند تأمین پنل‌های خورشیدی برای برق‌رسانی به چادر‌های عشایری و خدمات بهداشتی اولیه را فراهم کرده، اما همچنان بسیاری از عشایر از دسترسی به مراکز درمانی مناسب محروم‌اند و جامعه عشایری به خدمات درمانی بیشتری نیاز دارد و سازمان‌های متولی باید بودجه و امکانات بیشتری برای رفع این معضل اختصاص دهند.
با وجود اهمیت عشایر در اقتصاد و امنیت کشور افزود: عشایر در کنار تولید نقش مهمی در حفظ مرز‌ها دارند و باید نگاه حمایتی بیشتری به آنها شود و طبق قانون، بیش از ۷۰ دستگاه اجرایی موظف به ارائه خدمات به عشایر هستند، اما در عمل بسیاری از نیاز‌های اساسی آنها همچنان بر زمین مانده است.
ناجی در پایان گفت: با توجه به شرایط فعلی به نظر می‌رسد که حل مشکلات عشایر نیازمند برنامه‌ریزی جدی‌تر و همکاری مؤثرتر نهاد‌های مسئول است تا این قشر تولیدکننده و زحمتکش از حداقل امکانات لازم برای زندگی و ادامه فعالیت‌های اقتصادی خود برخوردار شوند.

اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار