به گزارش خبرنگار تابناک از استان گلستان، ناصر دواتگر صبح امروز در همایش روز جهانی خاک که در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گلستان برگزار شد، اظهار کرد: تغییر جنگل به چراگاه، مزرعه، معدن، باغات به ویلا و مجتمعهای تفریحی، و تغییر کاربری مزارع به گودبرداری برای ساختمانسازی و کورههای آجرپزی از نمونه عوامل انسانی هستند که موجب فرسایش خاک شدهاند. این تغییرات، همراه با گودبرداریها و ساختوسازهای غیر اصولی، فرونشستها را در پی داشته است.
وی افزود: امروز پدیده فرونشست در کشور به یک معضل جدی تبدیل شده است. این در حالی است که ۷۸ درصد از این پدیده در کشور عوامل انسانی دارد. برای مدیریت، پیشگیری و کنترل این بحران، نیازمند تبیین علمی و ارتقای آگاهی عمومی از طریق رسانههای جمعی و گروهی هستیم.
دواتگر بیان کرد: خاک خدمات بسیار زیادی به جوامع بشری ارائه میدهد که یکی از مهمترین آنها تأمین امنیت غذایی از طریق کشاورزی است. همچنین، خاک نقش اساسی در توسعه پایدار ایفا میکند و حتی در کاهش یا افزایش بلایای طبیعی و خسارات ناشی از آن نیز تأثیرگذار است.
مدیرکل حفاظت خاک وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: استفاده بیش از حد از منابع طبیعی، بهویژه خاک و آب، باعث کاهش کارایی زیستی مناطق شده و موجب میشود خاک ظرفیت باروری و تولید خود را از دست بدهد.
وی افزود: مهاجرتهای گستردهای که امروز از شهرهای مختلف به سمت شمال کشور شاهد آن هستیم، نتیجه نبود مدیریت صحیح منابع آبی و تثبیت پایدار خاک و آب است.
به گفته دواتگر، مساحت خاکهای شور در دهه ۷۰ شمسی ۶.۸ میلیون هکتار بود که این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۱۰.۱۲ میلیون هکتار رسیده است و این زنگ خطری جدی برای کشور محسوب میشود.
وی تأکید کرد: فرونشست بیشتر از آنکه به تبیین علمی نیاز داشته باشد، نیازمند حکمرانی خوب، آمایش سرزمین و تمرکز بر انتقال منابع آب به کرانههای ساحلی است.
دواتگر خاطرنشان کرد: فرونشست زمانی اتفاق میافتد که دیگر قابل برگشت نیست.
انتهای پیام/س