مدیرعامل آب منطقه‌ای خراسان جنوبی :

وابستگی خراسان جنوبی به منابع زیرزمینی 95 درصد و در کشور 55 درصد است

گروه استان‌ها- مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: شاخص وابستگی خراسان جنوبی به منابع زیرزمینی 95 درصد و در کشور 55 درصد است.
کد خبر: ۱۱۹۰۷۹۳
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۳ 01 December 2024

به گزارش تابناک از خراسان جنوبی؛ استاندار خراسان جنوبی از خط انتقال آب ماژان به بیرجند و تصفیه خانه آب مرکز استان بازدید کرد و ازجزئیات وضعیت منابع آبی استان مطلع شد.

سارانی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی در این بازدید سیمای منابع آبی استان را تشریح کرد و گفت: به جز 9 دشت آبی سایر مناطق ممنوعه و دچار بحران است. چهار محدوده مطالعات آبی برای استان تعریف شده که در بزرگ ترین فلات مرکزی و کویری کشور در شرایطی واقع شده است که استان کمتر از یک درصد جمعیت کشور آن هم با  پراکندگی کمتر از پنج نفر در یک کیلومتر را دارد.

وی یادآوری کرد: از 26 دشت آبی استان 9مورد قابلیت برداشت آب را دارد و بقیه ممنوعه است ، منابع آبی استان بیش از 800 حلقه چاه، قنات و چشمه است و در سال زراعی امسال تاکنون 11 میلی متر و کمی بیشتر از 9.8 میلیمتر سال قبل ثبت شده و پیش بینی می شود پاییز و زمستان امسال بارندگی کمتر از شرایط نرمال باشد.

بنا به آمار وی بیشترین مصرف آب استان در بخش کشاورزی و به میزان 88 درصد ، صنعت 3 و آب خوردن 9 درصد است و در حالی که در کشور 55 درصد به منابع زیرزمینی وابستگی است در خراسان جنوبی این شاخص 95 درصد است.

سارانی با اشاره به اجرای برنامه سند سازگاری با کم آبی تاکید کرد: باید 175.9 میلیون متر مکعب  در پنج سال مصرف کاهش یابد که عمده کار در بخش کشاورزی است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی یکی از ملاک های تامین آب استان را میزان کسری منابع بیان و اضافه کرد: سال قبل 136 میلی متر مکعب و امسال 128 میلی لیتر کسری آب وجود دارد که اختلاف رقم به دلیل کم شدن مصرف مردم و اجرای طرح سازگاری با کم آبی است.

سارانی به برنامه پنج ساله طرح سازگاری با کم آبی اشاره کرد و توضیح داد: براین اساس باید هر سال 10 درصد میزان مصرف آب شود که متاسفانه سال قبل انجام نشد و هر چند کاری سخت است اما چاره ای جز اجرای آن نیست.

وی بیشترین کسری مخزن را مربوط به شهرستان بشرویه با 15 میلیون متر مکعب اعلام کرد و این که بیرجند در رتبه چهارم کسری است. مرکز استان هر سال 51 سانتی متر مکعب آب از دست می دهد و ادامه این روند خطرساز است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی در ادامه شاخص آسیب پذیری آبخوان در استان را دو برابر کشور بیان کرد و گفت: مجموعه منابع آبی استان بیش از 136 هزار قنات، چشمه و چاه است که 911 میلیون لیتر برداشت دارد و 72 درصد آن از چاه ها، 23 درصد قنات و چهار درصد هم از چشمه ها تامین می شود.

وی اقدامات لازم برای تامین آب را هم بیان کرد و توضیح داد: باید مصرف کنترل ، طرح های تغذیه ای برای برخی مناطق مطالعه و در بعضی مناطق اجرا شود همچنین طرح آبرسانی به طبس و بیرجند نیز عملیاتی شود. تامین آب شرب و صنعت از دریای عمان و اعتبار برای مطالعات آبرسانی نیز پیگیری شود.

این مدیرعامل به تامین اعتبار برای مطالعات طرح آبرسانی به زیرکوه در بودجه سال آینده را هم مطرح کرد و به الزمات تامین آب در مناطق مرزی هم پرداخت. وی گفت: سدهای سیاهو و رزه در حال بهره برداری است ، مطالعات سدهای مشوکی و ماهی رود و تامین آب شهرستان های مرزی نیاز به پیگیری دارد.

سارانی تامین اعتبار برای آبرسانی به بیرجند و طبس و همچنین تغذیه مصنوعی در مناطق مرزی را هم پیشنهاد داد.

انتهای خبر /ع

اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار