به گزارش خبرنگار تابناک از استان لرستان، کمتر از ۲۲ روز به پایان سرشماری عمومی کشاورزی ۱۴۰۳ باقی مانده و تاکنون در استان لرستان این طرح بیش از ۴۰ درصد پیشرفت داشته است.
اما گره اصلی کار آنجاست که برخی کشاورزان گمان کنند این آمارها بحث یارانه، مالیات، تأمین اجتماعی و حمایت سازمانهایی مانند بهزیستی و کمیتهامداد را تحت شعاع قرار خواهد داد درنتیجه ممکن است در سرشماری، آمار داراییهایخود را کمتر از چیزی که هست بیان کنند.
از آنجایی که تصمیمسازی، هدفگذاری و برنامهریزی صحیح و دقیق در حوزه کشاورزی و همچنین نظارت و ارزیابی در این بخش، نیازمند وجود دادههای باکیفیت و موثق است؛ در صورت مغایرت دادههای جمعآوری شده با واقعیت، تمام برنامهریزی حوزه کشاورزی با خطا مواجه میشود.
کشاورزان باید بدانند که این آمارها محرمانه باقی میماند و قرار نیس مزایایی از آنها سلب شود؛ در مقابل، آمارگیران هم باید بتوانند اعتماد مردم را جلب کنند و اهمیت سرشماری را برای آنها تشریح کنند.
همچنین لازم است که همه رسانهها پای کار بیاند تا در فرصت باقیمانده با آگاهسازی مردم و جلب مشارکت آنها گامی در جهت کیفیتبخشی به دادهها و اطلاعات جمعآوری شده بردارند.
آگاهسازی و توجیه کشاورزان نیاز به همکاری جدی رسانهها دارد
فاطمه دریکوند، از آمارگیران لرستانی به خبرنگار تابناک، گفت: وقتی برای ثبت آمار به درب منازل مردم مراجعه میکنیم، اولین سؤالی که میپرسند این است: «آیا این سرشماری باعث قطع یارانه میشود؟» و گاهاً نگرانی آنها باعث میشود که اطلاعات صحیحی ارائه نکنند بنابراین ما مجبوریم زمانی را برای توجیه آنها اختصاص دهیم.
وی افزود: باید از همان ابتدای امسال، بحث آگاه سازی و اطلاعرسانی در رابطه با اهمیت سرشماری کشاورزی در دستور کار قرار میگرفت و مردم با مزایای آن آشنا میشدند تا نیاز نباشد آمارگیران، بخشی از زمان و انرژی خود را صرف توجیه مردم کنند.
دریکوند عنوان کرد: تعداد قابل توجهی از کشاورزان و بهرهبرداران استان به اهمیت سرشماری واقف نیستند و این ضعف تبلیغات را میرساند، شاید روشهای تبلیغی به گونهای بوده که به گوش کشاورز نرسیده است و بهتر بود با تبلیغات چهرهبه چهره و از طریق دهیاریها، ائمه جماعت و بزرگان و رشیسفیدان محلی، این اطلاعرسانی انجام میشد.
وی تصریح کرد: در سرشماری کشاورزی، اطلاعات مربوط به فعالیتهایی نظیر پرورش محصولات سالانه از قبیل گندم، جو، شلتوک، ذرت و ...، پرورش محصولات دائمی نظیر پرتقال، سیب، انگور و ...، پرورش گاو، گوسفند، بز، گاومیش، شتر، کشت محصولات گلخانهای، پرورش آبزیان خوراکی، پرورش طیور، کرم ابریشم و زنبورعسل جمعاوری میشود.
این مأمور سرشماری خاطرنشان کرد: فرایند سرشماری برای بهرهبردارانی که ساکن روستا نیستند و به شهر مهاجرت کردهاند از طریق تماس تلفنی انجام میشود که متأسفانه در این بخش، مردم همکاری کمتری دارند و گاهاً از پاسخ دادن طفره میروند.
وی بیان کرد: حتی در مواردی که ما میخواهیم به مردم اطمینان خاطر بدهیم که این سرشماری هیچ امتیازی را از آنها سلب نمیکند ولی همچنان برخی افراد بدبیناند و باور نمیکنند؛ متأسفانه این شکاف بی اعتمادی میان مردم و مسئولین در این حوزه هم خود را به خوبی نشان میدهد که باید برای آن چارهای اندیشید.
لرستان جزء ۵ استان برتر کشور در حوزه سرشماری است
در ادامه سید حسین نورالدینی، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان و قائم مقام مدیراجرای سرشماری کشاورزی ۱۴۰۳ لرستان به تشریح آخرین وضعیت سرشماری در استان پرداخت.
سید حسین نورالدینی در گفت وگو با خبرنگار تابناک اظهار داشت: سرشماری عمومی کشاورزی در سراسر کشور از ۱۲ آبان ماه امسال آغاز شده و تا ۲۶ آذر ادامه دارد.
وی با بیان اینکه تاکنون این طرح در استان لرستان ۴۰ درصد پیشرفت داشته است، افزود: از نظر پیشرفت کار، جزء ۵ استان برتر کشور هستیم.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان لرستان عنوان کرد: سرشماری کشاورزی هر ۱۰ سال یکبار انجام میشود و اخرین باری که در کشور سرشماری انجام شده سال ۱۳۹۳ بوده است.
وی با بیان اینکه حدود ۴۵۰ نفر در فرایند سرشماری کشاورزی دراستان مشغول به کار هستند، تصریح کرد: از کشاورزان و بهرهبرداران استان انتظار داریم که نهایت همکاری را با آمارگیران داشته باشند.
سرشماری کشاورزی هر ۱۰ سال یکبار انجام میشود
نورالدینی در رابطه با اهمیت سرشماری اری کشاورزی، خاطرنشان کرد: نتایج این سرشماری تا ۱۰ سال آینده مبنای برنامهریزی در حوزه کشاورزی خواهد بود بنابراین صحت این آمارها بسیار مهم است.
وی بیان کرد: تمام حمایتها و تصمیمهای کلان مربوط به بخش کشاورزی اعم از تأمین نهادهها، امنیت غذایی، الگوی کشت و ... براساس همین دادهها و اطلاعات خواهد بود.
قائم مقام مدیر اجرای سرشماری کشاورزی ۱۴۰۳ استانلرستان گفت: این اطمینان را هم به مردم میدهیم که اطلاعات آنها محرمانه خواهد بود و اصلا نگران مسائلی از قبیل یارانه، مالیات و یا نهادهای حمایتی مثل کمیتهامداد و بهزیستی نباشند، چون این آمارها صرفا جهت رونق تولید در بخش کشاورزی جمعاوری خواهد شد.
وی افزود: امسال نسبت به سال گذشته همکاری مردم با آمارگیران، بهتر بوده، اما همچنان برخی کشاورزان، میزان دارایی خود را کمتر از چیزی که هست بیان میکنند و اینجاست که رسانهها باید پای کار بیایند و مردم را از آسیبها وعواقب این کار آگاه کنند.
نورالدینی ادامه داد: برای پیشبرد هر چه بهتر سرشماری لازم بود از ماهها قبل، رسانهها فرایند اطلاعرسانی و آگاهسازی را آغاز کنند تا کشاورزان توجیه شوند که قرار نیست اطلاعات آنها به قطع شدن یارانهشان منجر شود.
اطلاعات جمعآوری شده مبنای برنامهریزی در حوزه کشاورزی خواهد بود
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزیاستان لرستان عنوان ادامه داد: مردم باید بدانند که وقتی آمارها دقیق نباشد بعدها برای بسیاری از اقدامات از جمله توزیع بذر، کود و سموم با کمبود و مشکل مواجه میشویم و دولت نمیتواند حمایت درستی از کشاورزان داشته باشد.
وی عنوان کرد: به هر حال، دولت طی ۱۰ سال گذشته اقداماتی درحوزه کشاورزی انجام داده و حالا از طریق سرشماری میخواهد نتیجه و بازخورد آنها را ببیند؛ اگر قرار باشد آمارها با واقعیت همخوانی نداشته باشد نمیتوانیم ارزیابی درستی از وضعیت موجود داشته باشیم.
نورالدینی تصریح کرد: در حال حاضر تعداد قابل توجهی از زمینهای کشاورزی استان متعلق به روستاییانی است که به شهر مهاجرت کردهاند و حالا دیگر ساکن روستا نیستند، اما به کشاورزی ادامه میدهند؛ سرشماری این افراد به صورت تلفنی انجام میشود.
وی با بیان اینکه از این بهرهبرداران غیرساکن هم درخواست میکنیم که همکاری لازم را با آمارگیران داشته باشند و اهمیت موضوع را درک کنند، خاطرنشان کرد: در نهایت از مردم و ماموران سرشماری که با سختی خاص خود در حال جمع آوریاطلاعات هستند تقدیر و تشکر میکنیم.
آمار و اطلاعات مردم، محرمانه باقی خواهد ماند
سمانه حسنپور، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی لرستاننیز با بیان اینکه سرشماری حوزه کشاورزی استان با ۱۲۳ مامور حضوری و ۱۰ مامور تلفنی در حال انجام است، اظهار داشت: مجموع عوامل اجرایی و ستادی طرح سرشماری لرستان ۴۵۲ نفر است.
وی افزود: در این طرح، شاخصهای اقتصادی همچون سطح زیر کشت، تعداد بهره برداران، محصولات قابل کشت، مساحت اراضی، مساحت باغات و قلمستانها و زیربخشهای دام و طیور سرشماری میشود و تمام دستگاههایی که براساس چارت ابلاغی در این رویداد دخیل هستند باید همکاری لازم را داشته باشند.
حسن پور با بیان اینکه در این طرح اطلاعات مربوط به بخش کشاورزی و بهره برداران سه هزار و ۳۰۰ روستای استان با جمعیتی بالغ بر ۶۴۰ هزار نفر جمع آوری میشود، عنوان کرد: تمامی اطلاعات این بخش در افزایش تولید، شکوفایی اقتصاد، توسعه صادرات و سرمایه گذاری در این بخشها تاثیرگذار خواهد بود و به صورت محرمانه در مرکز آمار ایران باقی خواهند ماند.
وی با اشاره به وجود برخی شایعات در خصوص طرح سرشماری کشاورزی تصریح کرد: برخی شایعات منجر به نگرانیهایی برای کشاورزان شده و میپندارند این سرشماری در قطع یارانه آنان تاثیرگذار خواهد بود.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی لرستان تاکید کرد: به تمامی کشاورزان استان اطمینان میدهیم این طرح برای دسترسی به اطلاعات دقیق تری از حوزه کشاورزی استان برای تصمیمات مناسبتر و خدمات رسانی بهتر بوده و هیچ نقشی در افزایش یا کاهش و قطع یارانه افراد ندارد.
سرشماری کشاورزی نقش مهمی در توسعه استان دارد
حسن پور با بیان اینکه سازمان آمار ایران مجری اجرای طرح سرشماری است؛ خاطرنشان کرد: این سرشماری هر ۱۰ سال یکبار از تمامی حوزههای کشاورزی صورت میگیرد و مبنای ارائه خدمات مناسب و تصمیم گیریهای دقیقتر برای بخش کشاورزی کشور و تامین امنیت غذایی خواهد بود.
سید عماد شاهرخی، رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز با اشاره به ضرورت ارائه اطلاعات صحیح از سوی کشاورزان گفت: این سرشماری هیچگونه مزایایی را از کشاورزان کم نخواهد کرد و ارتباطی به یارانه آنها ندارد.
وی ادامه داد: اطلاعات و دادههای این بخش نقش مهمی در توسعه استان دارد و در تامین امنیت غذایی کشور تاثیرگذار است.
شاهرخی خاطرنشان کرد: با ارائه اطلاعات صحیح به سرشماران میتوانیم برنامه ریزیهای دقیق و صحیحی برای توسعه کشاورزی استان و سرمایه گذاری مناسب در این بخش داشته باشیم.
گزارش: نسیم کریمی صابر
انتهای پیام/س