به گزارش خبرنگار تابناک از کهگیلویه و بویراحمد ، قیام ۱۹ آبان ماه ۵۷ گچساران بهعنوان روز استان کهگیلویه و بویراحمد از سوی دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور مصوب شده و از سال آینده در تقویم رسمی کشور اضافه خواهد شد این خبری بود که یدالله مرادی مسئول شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گچساران در نشست شورای اداری این شهرستان در ۸ آبان ماه اعلام کرد.
اتفاقات ۱۹ آبان ماه سال ۱۳۵۷ و آنچه که قبل از آن و بعد از آن رخ داد یا به عبارت دیگر زمینههای قیام ۱۹ آبان سال ۵۷، حوادث روز واقعه، پیامدهای پس از این واقعه و نهایتا توضیح در خصوص یک ابهام مواردی است که خبرنگار تابناک در گفتگویی اختصاصی با یکی از بازماندگان و شاهد عینی ماجرا مورد بررسی قرار داده است.
قیام ۱۹ آبان مسجد جامع گچساران یک واقعه اتفاقی و ناگهانی نبود
با توجه به گذشت حدود نیم قرن از واقعه مسجد جامع گچساران، بسیاری از افرادی که در آن مکان و قیام حضور داشتند به راحتی در دسترس نیستند ضمن اینکه باید گفت به دلیل ضعف مسئولین استان کهگیلویه و بویراحمد، عظمت این قیام و تاثیر آن در جنوب کشور همچنان به درستی تبیین نشده است.
حاج یدالله مرادی از معدود افراد حاضر در آن واقعه مهم و موثر در روند شکل گیری انقلاب خصوصا در حوزه جنوب است که هم اکنون به عنوان یک شاهد عینی تلاش میکند آنچه که در آن سالها و در روز واقعه گذشت را برای آیندگان تبیین کند.
مرادی البته تلاشهای زیادی هم نموده که با توجه به شناختی که از افراد حاضر در قیام ۱۹ آبان گچساران دارد، مصاحبههایی با این افراد گرفته و در قالب کتابی در آینده این موضوع را با جزئیات برای آیندگان به میراث بگذارد.
حاج یدالله مرادی میگوید که این حادثه یک جریان اتفاقی و ناگهانی نبوده و محصول یک روند اقدامات انقلابیون در این شهرستان است که به عنوان سه ضلع مثلث مبارزاتی عمل کرده و نهایتا در روز ۱۹ آبان ماه منجر به آن قیام خونین و سرنوشت ساز برای آینده منطقه و حتی کشور شد.
در روز ۱۹ آبان ۵۷ چه گذشت؟ / ماجرای راهپیمایی زنان بدکاره چه بود؟
مرادی در ادامه به جزئیات روز واقعه میپردازد. وقایعی مانند راهپیمایی زنان بدکاره شهر در حمایت از محمدرضا شاه با عنوان راهپیمایی "جاوید شاه" اشاره میکند یا ماجرای چگونگی شکل گیری تجمع در مسجد جامع گچساران و لحظات رعب آور حمله مسلحانه به مردمی که ابتدا فکر میکردند نیروهای ارتشی اعزامی از بهبهان به سمت انها تیر مشقی شلیک میکنند، اما با گلولهای که به شکم شهید بلادیان خورد تازه متوجه وخامت اوضاع میشوند و آشوبی در شهر بر پا میشود که تا ۸ شب شهر در قرق نظامیان قرار میگیرد.
پیامدهای قیام ۱۹ آبان مردم گچساران
همانگونه که گفته شد حوادث رخ داده در ۱۹ آبان در مسجد جامع گچساران و اتفاقات پس از آن، پیامدهای متعددی در پی داشته است از جمله اینکه راویان و تحلیلگران خصوصا شاهدان عینی مانند حاج یدالله مرادی معتقدند که آخرین محورهای حکومت پهلوی پس از این قیام عملا مضمحل شدند و یا اینکه با توجه به شهر نفتی بودن گچساران، عملا در سطح بین المللی هم این حادثه اثرات قدرتمندی بر جای گذاشت.
حاج یدالله مرادی که تلاشهای زیادی برای گردآوری مستندات روزهای سخت قبل، حین و بعد از ۱۹ آبان دارد میگوید بعد از ان حادثه اتفاقات مهم زیادی رخ داد از جمله اینکه نیروهای انقلابی جسارت بیشتری برای مبارزه با رژیم و حتی حمله به پاسگاهها و مراکز نظامی پیدا کردند.
یک ابهام فراگیر
اما این حادثه در تعداد شهدای روز حادثه یک ابهام مهم هم دارد که حاج یدالله مرادی آن را توضیح میدهد. ماجرا مربوط به تعداد شهدای روز حادثه است که در رسانهها و برخی اسناد شفاهی به اشتباه ۷ شهید اعلام میشود، اما مرادی در این زمینه با بیان جزئیات ماجرا این ابهام را رفع میکند.