محمد جواد اشرفی اضافه کرد: در محدوده زرگان تا بقایی ۱۸۵ هزارمتر مکعب آب بدون تصفیه با کیفیت بد اعم از آب شهری و فاضلاب بیمارستانی وارد رودخانه می‌شود و بسیار بد است که همچنان تصفیه فاضلاب بیمارستان گلستان با کیفیت نامناسب وارد رودخانه می‌شود.
کد خبر: ۸۰۰۹۰۴
تاریخ انتشار: ۰۶ آذر ۱۳۹۸ - ۲۲:۱۴ 27 November 2019

غلامرضا شریعتی در جلسه شورای سلامت خوزستان که امروز اظهار کرد: مشکلات آب و فاضلاب خوزستان بر کسی پوشیده نیست. با توجه به مسطح بودن و شرایط استان خوزستان، هزینه کار هم بیشتر است. حتی انتقال فاضلاب پرهزینه‌تر از استان‌های دیگر است.

به گزارش"تابناک" وی افزود: در اهواز حداقل ۱۸۰ ایستگاه پمپاژ نیاز داریم که طبق برآورد انجام شده به این منظور ۴۰ میلیون یورو اعتبار مورد نیاز است.

استاندار خوزستان گفت: در حال حاضر احداث تصفیه‌خانه شرق اهواز به پایان رسیده است اما ایجاد سیستم کُلُکتور برای اینکه فاضلاب‌های مناطق را جمع‌آوری و به تصفیه‌خانه منتقل کند، همزمان با اجرای این پروژه انجام نشده است.

شریعتی با بیان اینکه ۹۰ درصد فاضلاب شرق اهواز به تصفیه‌خانه این محدوده منتقل خواهد شد، ادامه داد: در این راستا سازمان برنامه مجوز اجرای پروژه کلکتور را صادر کرده است اما تاکنون سرمایه‌گذاری پیدا نشده است با این وجود، سیستم موقتی با اعتبار ۱۰۰ میلیارد تومان طراحی شده و در حال اجرا است. مقرر شده است که ظرف دو ماه آینده این پروژه بتواند حدود ۸۰ هزار مترمکعب بر ثانیه از فاضلاب را به تصفیه‌خانه شرق اهواز منتقل کند و ظرفیت آن تا خردادماه آینده به ۱۰۰ هزار مترمکعب در ثانیه برسد.

استاندار خوزستان بیان کرد: با تصفیه این میزان فاضلاب می‌توانیم آب ماحصل آن را برای کشاورزی، صنعت و محیط زیست استفاده کنیم و همچنین از ورود فاضلاب در شرق اهواز به رودخانه کارون جلوگیری کنیم.

وی افزود: در غرب اهواز تصفیه‌خانه‌ قدیمی با ظرفیت ۳۰ هزار مترمکعب بر ثانیه وجود دارد و عملکرد چندانی ندارد. برای احداث تصفیه‌خانه جدید غرب اهواز نیز پیگیری‌های لازم انجام شده است و در آینده‌ای نزدیک عملیات اجرایی این پروژه آغاز خواهد شد.

استاندار خوزستان بیان کرد: با اجرای این پروژه‌ها تنها مشکل ما در اهواز در زمینه ایستگاه‌های پمپاژ است که اگر این مشکل حل شود، تقریبا مشکل فاضلاب اهواز حل می‌شود.

وی بیان کرد: وضعیت خاک خوزستان آبرفتی و ریزشی است و دوام و قوام ندارد و این مساله موجب می‌شود هزینه کار افزایش یابد و پیمانکاران در این منطقه کار نمی‌کنند. کار کردن در خوزستان به علت وضعیت خاک آن، کمی سخت است و مرتب با ریزش خطوط مواجه می‌شویم. همچنین یک سری خطوط قدیمی هستند. سیستم انتقال فاضلاب در خوزستان وجود دارد که به دوره پهلوی اول برمی‌گردد با این وجود مشکل خاصی ندارد. این نقاط باید اصلاح شوند اما جزو اولویت نخست ما نیستند.

شریعتی بیان کرد: پس از احداث تصفیه‌خانه غرب اهواز، اولویت ما احداث ایستگاه‌های پمپاژ و کلکتور خواهد بود تا مساله فاضلاب حل شود.

استاندار خوزستان بیان کرد: پنج تصفیه‌خانه فاضلاب دیگر در شادگان، آبادان، بندرامام، ماهشهر و خرمشهر در حال احداث هستند که کار تصفیه‌خانه فاضلاب شادگان امسال به اتمام می‌رسد و تلاش خواهیم کرد تصفیه‌خانه فاضلاب آبادان نیز در پایان سال جاری به پایان برسد. همچنین اجرای سه تصفیه‌خانه دیگر در نیمه نخست سال آینده به پایان خواهد رسید.

شریعتی ادامه داد: تصفیه‌خانه فاضلاب پنج شهر دیگر شامل اندیمشک، بهبهان، ایذه، بستان و شوش نیز در دست برنامه‌ریزی است که اگر این کار انجام شود، در واقع در ۱۷ تا ۱۸ شهر اصلی خوزستان، سیستم فاضلاب تکمیل خواهد شد.

استاندار خوزستان تصریح کرد: در حال حاضر مهم‌ترین مشکل خوزستان آب و فاضلاب است و باید به این موضوع و سلامت مردم اهتمام بورزیم. در سال ۹۶، دولت در این زمینه مصوبه‌ای برای خوزستان داشت که بند نخست آن در خصوص حل مشکلات آب و فاضلاب خوزستان بوده است و در این زمینه اعتبارات خوبی در نظر گرفته شده، اما کافی نبوده است.

وی با اشاره به بحران تنفسی در فصل پاییز بیان کرد: به اندازه کافی در این زمینه بحث شده و تصمیم‌های لازم اخذ شده است. اینکه مرتبا به نقطه اول برگردیم، تنها گم کردن مساله است.

شریعتی ادامه داد: در شورای سلامت، عامل تنگی نفس شهروندان در فصل پاییز، کنوکارپوس مشخص شده و در این راستا تصمیم گرفته شده است که کنوکارپوس هرس شود. مرجع علمی و تخصصی این مساله، دانشگاه علوم پزشکی و سازمان محیط زیست است و اینکه هر دستگاه بخواهد دستگاه دیگری را زیر سوال ببرد، درست نیست.

استاندار خوزستان عنوان کرد: شهرداری مکلف به هرس درختان کنوکارپوس است و امسال آنگونه که باید و شاید هرس درختان کنوکارپوس را انجام نداده است. سال‌های گذشته کیفیت هرس درختان کنوکارپوس عالی انجام شد اما امسال کیفیت کار مانند سال‌های گذشته نبود.

وی با اشاره به طرح موضوع آلودگی‌های نفتی به عنوان عامل تنگی نفس پاییزی در خوزستان تصریح کرد: فلرهای نفتی ۱۰۰ سال است که در خوزستان وجود دارند اما در ۱۰ سال اخیر چه چیزی به محیط زیست خوزستان افزوده شده که این اتفاق رخ داده است؟

شریعتی تصریح کرد: آلودگی‌هایی که از جنس زنده نباشند، مشکلات تنفسی به صورت مزمن ایجاد می‌کنند اما گرده گیاه که از موجود زنده می‌آید حمله حاد آسمی ایجاد می‌کند.

استاندار خوزستان بیان کرد: سال گذشته که هرس درختان خوب انجام شد، تعداد بیماران تنفسی کمتر شده بود اما امسال که هرس ضعیف‌تر انجام شده است، تعداد بیماران مجددا افزایش یافت.

وی با بیان اینکه، در این خصوص نظر حاکمیتی باید اعمال شود، افزود: تا زمانی که من استاندار خوزستان هستم، بر هرس درختان کنوکارپوس تاکید دارم و این تصمیم غیرقابل تغییر است.

استاندار خوزستان بیان کرد: کشت کنوکارپوس باید متوقف شود، در عین حال باید از کنوکارپوس‌های کشت شده مراقبت شود و کسی حق ندارد این درخت را از بین ببرد و در صورتی که کسی که این درخت را از بین ببرد، با وی برخورد خواهد شد. کشت درخت کنوکارپوس در خوزستان را گسترش نمی‌دهیم اما این درخت باید هر سال در خوزستان هرس شود.

همچنین رییس مرکز بهداشت خوزستان گفت: خوزستان برای ارتقای کیفیت آب شرب به اعتبارات ویژه نیازدارد و حل مساله فاضلاب از اولویت‌های اساسی این استان است چون در سیل گذشته نمود بیشتری داشت.

سید مهدی حسینی زاده درخصوص مطلوبیت کلرسنجی آب شبکه توزیع شهری در ۶ ماه نخست سال ۹۸ در خوزستان توضیح داد: میزان این شاخص درغرب اهواز، رامهرمز، اندیکا و آبادان وضعیت مناسبی ندارد و باید بهبود یابد.

وی در خصوص مطلوبیت میکروبی آب شبکه توزیع شهری دراین مدت گفت: شادگان، اندیکا، غرب اهواز، اندیمشک، امیدیه و دشت آزادگان از جمله نقاط دارای مطلوبیت کم هستند.

حسینی زاده بیان کرد: هم اکنون ۲ هزار و ۸۶۳ روستا در خوزستان زیرپوشش سامانه‌های آبرسانی و ۲ هزار و ۴۲۷ روستا دارای لوله کشی هستند.

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراهواز ادامه داد: ۴۳۶ روستا فاقد لوله کشی، ۷۰ روستا دارای لوله کشی و فاقد متولی و ۲۹۷ روستا فاقد لوله کشی و فاقد متولی هستند.

وی اضافه کرد: هم اکنون ۷۵ نقطه در شهر اهواز دارای سرریز فاضلاب ، ۲۰ نقطه دارای افت دایم و قطعی مکرر آب و ۲۷ نقطه دارای استشمام بوی فاضلاب در آب شهر اهواز ، و ۴۷ نقطه کدورت بالای آب دارند.

دکتر شکراله سلمان‌زاده در این جلسه اظهار کرد: بحران آبِ چند سال گذشته در آبادان که به علت کدورت زیاد آب رخ داده بود را همه به یاد دارند. مشکل اصلی که در این شهر وجود دارد به دلیل کدورت آب و نبود مطلوبیت ظاهری آب است.

وی افزود: الزاما کلر نامطلوب به معنی کلر صفر و پایین نیست بلکه کلر بالا نیز می‌تواند موجب نامطلوبیت کلر شبکه آب شود. نبود مطلوبیت کلرسنجی بیشتر به دلیل بالا بودن کلر است.

رئیس دانشکده علوم پزشکی آبادان بیان کرد: در حوزه روستایی تابعه این دانشکده به ویژه در شادگان مشکل مطلوبیت کلر و مطلوبیت میکروبی و ظاهری آب همچنان وجود دارد. این موضوع باعث می‌شود بسیاری از شهروندان به کارگاه‌های آب‌شیرین‌کن روی بیاورند. بعضا این کارگاه‌ها استاندارد نیستند و این موضوع می‌تواند مشکلاتی برای سلامتی ایجاد کند. این افراد، خودشان در شبکه توزیع آب کلر را حذف می‌کنند و زمانی که میزان کلر غیراستاندارد باشد، آلودگی ثانویه ایجاد می‌شود که می‌تواند مشکل‌ساز شود.

سلمان‌زاده افزود: امسال در حوزه دانشکده علوم پزشکی آبادان بروز بیماری‌های منتقله از آب نداشتیم. همچنین شناسایی موارد بیماری ناگ در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش یافته است و چند موردی که امسال شناسایی شده‌اند نیز عمدتا در مرز و در زمان بازگشت زائران اربعین حسینی بوده است.

وی عنوان کرد: در حال حاضر مشکل عمده در آبادان، بحث کیفیت و کدورت آب است. همچنین وضعیت فاضلاب در آبادان اسف‌بار است. بیشتر شبکه فاضلاب شهری آبادان، روباز است و در شادگان نیز در این زمینه مشکل زیادی وجود دارد. بارندگی هفته اخیر موجب شده که هنوز آبگرفتگی معابر در آبادان، خرمشهر و شادگان وجود داشته باشد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان نیز گفت: مشکلات فاضلاب و ورود آنها به رودخانه‌ها و منابع آبی در خوزستان برای مردم پذیرفتنی نیست.

محمد جواد اشرفی اضافه کرد: در محدوده زرگان تا بقایی ۱۸۵ هزارمتر مکعب آب بدون تصفیه با کیفیت بد اعم از آب شهری و فاضلاب بیمارستانی وارد رودخانه می‌شود و بسیار بد است که همچنان تصفیه فاضلاب بیمارستان گلستان با کیفیت نامناسب وارد رودخانه می‌شود.

وی ادامه داد: مدیرعامل شرکت آبفا اهواز در شورای حفاظت کیفی رودخانه کارون قول دادند در مدت سه ماه حدود ۸۰ درصد فاضلاب شرق اهواز را با احداث کلکتور موقت به سمت تصفیه خانه فاضلاب هدایت می‌کند که در صورت عملی شدن اتفاق بزرگی است.

در ادامه، دکتر ایرج نظری رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار کرد: باوجود اینکه همه برای رفع مشکلات سعی می‌کنند اما همچنان برخی چالش‌ها و مشکلات از جمله چالش‌های آب و فاضلاب خوزستان، وجود دارند.

وی افزود: نباید مسائل سلامت‌محور را به اولیه و ثانویه تقسیم کنیم. هنوز در حال قدم زدن در میان مسائل اولیه هستیم و هیچ زمانی پیدا نکرده‌ایم که به امنیت غذایی و موارد پس از رفع مسائل اولیه بپردازیم در حالی که باید به مراحل بعدی راه پیدا کنیم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: وضعیت بحران تنفسی در فصل پاییز، چالش‌های آب و فاضلاب و شاخص‌های امنیت غذایی بیشترین مسائل پیگیری شده در این جلسه شورای سلامت خوزستان بوده است.

نظری با اشاره به ویژگی‌های خوزستان از نظر آب و فاضلاب بیان کرد: خوزستان استانی مسطح است و عمق آب‌های زیرزمینی در بسیاری از نقاط بالا است. مجبور هستیم فاضلاب را به نقاط مختلف پمپاژ کنیم و با وجود آن، معضلات موضوع فاضلاب استان تنها مربوط به خوزستان نیست. تمام شاخه‌هایی که سرچشمه رودخانه‌ها در استان‌های دیگر هستند نیز به خوزستان منتهی می‌شوند و آلودگی‌های زیست محیطی در این رودخانه‌ها به خوزستان می‌رسد.

وی گفت: برای حل مشکلات آب و فاضلاب به عزم ملی و تامین منابع نیاز داریم و منابع بیشتر و نقد برای حل این مشکلات مورد نیاز است.

صادق حقیقی‌پور مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان اظهار کرد: در مورد مسائل آب و فاضلاب قبول داریم که مشکلات وجود دارد اما سیستم بهداشت و درمان در خصوص وضعیت مطلوبیت میکروبی و کلرسنجی آب گزارشی ارائه داده‌اند و عنوان کرده‌اند آب برخی نقاط آلوده است، در حالی که کیفیت آب در زمینه شهری خط قرمز ما است.

وی افزود: وزارت نیرو در مورد توزیع کلر، استانداردی دارد و مرکز بهداشت استاندارد دیگری دارد. همچنین بعضی اوقات دوستان ما در مراکز بهداشت از نقاط کور شبکه تعداد زیادی نمونه‌برداری می‌کنند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان گفت: بحث نمونه‌گیری در خوزستان هنوز رفع نشده است و بحث‌هایی که در زمینه نبود مطلوبیت کلر و چنین مسائلی مطرح می‌شود، برخی اوقات به دلیل بالا بودن کلر است.

حقیقی‌پور بیان کرد: ۷۰ درصد آب شرب خوزستان از آب‌های سطحی تامین می‌شود و این موضوع به معنی این است که کیفیت آب مرتب تغییر می‌کند.

وی عنوان کرد: تنها در شرکت آب و فاضلاب خوزستان ۲۳ تصفیه‌خانه وجود دارد و تاسیسات بزرگ و پرهزینه‌ای داریم. بیشتر این تاسیسات قدیمی و فرسوده هستند و ما نمی‌توانیم معجزه کنیم. همچنین اغلب این تصفیه‌خانه‌ها فیزیکی هستند و قرار نیست EC آب را تغییر دهند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان با اشاره به عدم تغییر مزه آب گفت: تصفیه‌خانه‌های این شرکت توان این کار را ندارند و تنها می‌توانند کدورت آب را تغییر دهند.

حقیقی‌پور عنوان کرد: کدورت آب در آبادان بالا است که در این زمینه در حال کار هستیم اما کدورت آب در خرمشهر خوب است. در خرمشهر تصفیه‌خانه ما به‌روز است و یکی از بهترین و مدرن‌ترین کیفیت‌های آب در خرمشهر وجود دارد.

 

مدیرعامل شرکت آبفا اهواز نیز گفت: شهر اهواز ۲ هزار و ۳۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب دارد که یک هزار و ۱۰۰ کیلومتر آن فرسوده و عمرمفید آن بالای ۴۰ سال است.

بهنام مریدی افزود: در سیل گذشته ۷۰ کیلومتر کلکتور اصلی در اهواز نشست کرد و در نقاط مختلف شهر مشکل ایجاد شد.

وی توضیح داد: برای اصلاح خطوط فاضلاب این ۷۰ کیلومتر، چهارهزار و ۶۰۰ میلیارد ریال برآورد شد که در حال تعمیراست و تاکنون ۳۵ کیلومترآن اصلاح شد.

وی ادامه داد: نقاط ریزشی فاضلاب درهر بارندگی افزایش می یابد و از معضلات شهر اهواز، فرسوده بودن خطوط و افزایش نقاط ریزشی است.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار