مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان گفت: تاکنون هیچ اعتباری برای بهبود سازه ای در وزارت نیرو مشخص نشده تا خودمان را برای سیلاب های احتمالی در آینده ایمن‌سازی کنیم.
کد خبر: ۷۵۲۹۳۱
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۶ 11 June 2019

فرهاد ایزدجو در نشست خبری ویژه همایش تخصصی واکاوی سیلاب ۹۸-۹۷ در سرسرای اجتماعات گیت بوستان، بیان کرد: برای بهبود عملکرد مدیریت سیلاب در خوزستان، اجرای طرح های سازه ای ضروری است و اگر این اقدامات عملی نشود، خسارت های این سیل تکرار می شود.

به گزارش"تابناک" وی افزود: اقدامات سازه ای مهمترین نقش را در کاهش آسیب های سیلاب دارند که این طرح ها تهیه، و برآورد اعتبار و پیشنهاد شده اما تاکنون هیچ اعتباری در وزارت نیرو برای خوزستان مصوب نشده است.

ایزدجو ادامه داد: در صورتی که بودجه طرح های ارایه شده تخصیص یابد و طرح های سازه ای اجرا شود، ایمنی خوزستان در برابر سیلاب های آینده بیشتر می شود، در غیر این صورت ایمنی ما تغییری نخواهد کرد.

وی اضافه کرد: اگر اقدامات غیرسازه ای از جمله روش های آگاهی رسانی به مردم و سیلاب دشت ها بهتر اجرا شود، عملکرد ما در مدیریت سیلاب حداکثر تا ۲۰ درصد افزایش می یابد.

ایزدجو اولویت طرح های سازه ای را شامل احداث، احیا و بازسازی کانال های سیلاب بَر بیان کرد و گفت: ساخت کانال سیلاب بَر «خسرج» برای انحراف سیلاب رودخانه کرخه به سه هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

وی با اشاره به لزوم احیای سیلاب برهای رودخانه کارون، افزود: احیای «نهر مالح» یک هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار و احداث و احیای «نهر بحره» ۹۷۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارند.

ایزدجو، همچنین ساخت سیل بند را از دیگر طرح های سازه ای ضروری برای کاهش اثرات سیلاب دانست و گفت: سیل بندها باید توسط وزارت کشور احداث شود و در صورت تامین اعتبار، سازمان آب و برق می تواند این طرح ها را در حاشیه رودخانه ها و یا روستاها به اجرا درآورد.

وی اضافه کرد: اجرای کانال ۲۴ کیلومتری در ۲ مقطع برای انتقال سیلاب از هورالعظیم به اروندرود و خلیج فارس نیز جزو برنامه هاست که این طرح می تواند در صورت افزایش آب در هورالعظیم و به منظور جلوگیری از تهدید آبگرفتگی در روستاهای حاشیه این تالاب و شهر بستان مورد استفاده قرار گیرد.

ایزدجو خاطرنشان کرد: نقش لایروبی را در سیلاب رد نمی کنم اگرچه اعتبارات زیادی نیاز دارد اما اجرای کانال های سیلاب بر از اهمیت و اولویت بیشتری برخوردار است.

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان همچنین با بیان اینکه ایمن سازی روستاهای واقع در بستر سیلابی رودخانه ها در دستور کار قرار گرفته بیان کرد: در حوضه کرخه و کارون بزرگ ۱۳۱ روستا در بستر سیلابی رودخانه ها قرار دارند، که از این تعداد شرایط ۳۲ روستا بحرانی تشخیص داده شده و جابجایی سه روستا (در شوش و حمیدیه) مورد تاکید بوده اما با توجه به تبعات اجتماعی، ایمن سازی روستاها به جای جابجایی در دستور کار قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: ساخت و تقویت سیل بندها و افزایش ارتفاع جاده ها، بر اساس سیلاب های با دوره بازگشت ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ ساله، از مواردی است که برای ایمن سازی این روستاها در برنامه است.

ایزدجو گفت: بیشترین خسارات سیل به روستاهایی وارد شده که در بستر و حریم رودخانه ها قرار داشتند.

 مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با بیان اینکه در سیلاب اخیر هیچکس به عنوان مقصر معرفی نشده است، گفت: وقوع بلایای طبیعی همچون زلزله، سیل و سونامی در دنیا معمول است به همین دلیل نمی توان در این حوادث کسی را مقصر دانست، البته بر اساس ظرفیت زیرساخت ها، میزان مقابله با خطر متفاوت است.

وی نمره سازمان آب و برق را در مدیریت سیل، ۸۵ امتیاز از ۱۰۰ امتیاز ارزیابی کرد و افزود: به نظر من عملکرد خوزستان، اعم از استانداری، هواشناسی، آب و برق، فرمانداری ها و دهیاری ها در سیل اخیر قابل قبول و قابل دفاع بوده و خسارت هایی که وارد شده حداقل اتفاقی بوده که می توانست رخ دهد، چنانکه سیلاب به برخی شهرها راه نیافت و تخلیه روستاها نیز حداقلی بود، از سوی دیگر بازگرداندن اهالی به روستاها نیز در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شد.

وی درباره تاثیر پیش بینی های هواشناسی بر وقوع سیلاب نیز گفت: اگر اطلاعات هواشناسی دقیق تر بود عملکرد سازمان آب و برق در مدیریت سیلاب ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش می یافت.

ایزدجو افزود: پیش بینی های هواشناسی در ۲ دسته فصلی و کوتاه مدت انجام می شود، این در حالیست که پیش بینی های فصلی که مبنای برنامه ریزی مخازن سدها قرار می گیرد، نه تنها در کشور بلکه در دنیا از دقت بالایی برخوردار نیستند.

وی همچنین گفت: برای تسریع در بازگشت سیل زدگان به خانه های خود در روستاها، مغایر دستورالعمل ها رفتار کردیم و با هماهنگی شورای تامین خوزستان، خروجی سدها کمتر از حد معمول بود تا مردم در فصل گرما با مشکل کمتری روبه رو شوند.

 ایزدجو در ادامه مخالفت سازمان آب و برق با افزایش ارتفاع آب در هورالعظیم برای محافظت از دایک مرزی را تکذیب کرد و گفت: این سازمان نگرانی از بابت دایک مرزی ندارد و ارتفاع این دایک مناسب است اگر چه در نقاطی که تخریب شده باید ترمیم شود.

وی با اشاره به انجام مطالعات تعیین سطح آب در هورالعظیم توسط وزارت نفت بیان کرد: با اجرای این طرح ارتفاع تاسیسات نفتی در مخازن هورالعظیم افزایش می یابد و تاسیسات نفتی برای سیلاب های با دوره بازگشت ۱۰۰ ساله ایمن می شوند.

به گفته وی شرکت نفت هم اکنون ایمن سازی تاسیسات را با ساخت سیل بند و خاکریز در اطراف تاسیسات آغاز کرده و نگرانی از بابت سیلاب های آینده وجود ندارد.

 مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با بیان اینکه در حوضه های دز کارون و کرخه از نظر حجم آب در پشت سدها مشکلی برای تامین آب کشت تابستانه وجود ندارد، افزود: کشاورزانی که آبیاری سنتی انجام می دهند هیچ محدودیتی برای برداشت آب از رودخانه ها و انجام کشت های پرمصرف ندارند اما با توجه به طراحی شبکه های آبیاری بر اساس الگوی کشت خاص، در این شبکه ها محدودیت کشت های پرمصرف اعمال می شود.

وی با اشاره به نیاز نخیلات شادگان در پایین دست حوضه رودخانه مارون- جراحی گفت: با وجود پر آب بودن مخزن سد مارون اما به دلیل وسعت زمین های کشاورزی پایین دست و لزوم تامین آب مورد نیاز نخیلات، در این حوضه محدودیت کشت پرمصرف وجود دارد و سه هزار تا چهار هزار هکتار کشت پرمصرف می توان انجام داد.

ایزدجو درباره اینکه چرا سازمان آب و برق از درآمد سدها برای اجرای طرح های کنترل سیلاب استفاده نمی کند بیان کرد: درآمدهای سدها جوابگوی هزینه ها نیست و این سازمان درآمد مازادی ندارد که برای حفاظت سواحل و ساماندهی رودخانه ها استفاده شود، به طور مثال در بخش شبکه های آبیاری و فروش آب کشاورزی، تنها ۵۰ درصد هزینه ها را تامی ن می کند.

وی افزود: از ابتدای تیر امسال در سه نقطه از رودخانه های خوزستان لایروبی با حجم ۷۰۰ هزار مترمکعب و با استفاده از امکانات موجود انجام می شود.

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در ادامه این نشست، دخالت نمایندگان مجلس در تعیین مدیران سدهای خوزستان را رد کرد و گفت: با وجود احترام به نمایندگان، هیچ سهمیه ای برای اداره سدها برای هیچکدام از نماینده های مجلس وجود ندارد و انتصاب مدیران سدها بر اساس شایسته سالاری انجام می شود.

وی اضافه کرد: برنامه ریزی سدها در ستاد سازمان آب و برق انجام می شود و مدیران سدها نقشی در آن ندارند و مطابق دستورات عمل می کنند، بنابراین در سیلاب اخیر هیچ نقش مثبت یا منفی نداشتند.

ایزدجو ادامه داد: انتصاب معاونان سازمان آب و برق و مدیران شرکت های زیر مجموعه نیز بر اساس فراخوان عمومی انجام می شود.

وی همچنین از برگزاری همایش ملی سیلاب در آبان امسال نیز خبر داد و گفت: در این همایش تمام دانشگاه ها، سازمان های آب منطقه ای و تمام نهادهای درگیر با سیلاب شرکت خواهند کرد.

ایزدجو افزود: با توجه به اینکه سازمان آب و برق از دستگاه های درگیر مدیریت سیلاب بوده، در نشست تخصصی واکاوی سیلاب ۹۸-۹۷ دانشگاه به عنوان نهاد علمی مستقل دبیرخانه نشست انتخاب شده است.

همچنین قاسم ساعدی دراین نشست اظهار کرد: از همه مردم، مسولان استان و نیروهای ستادی و اجرایی استان و کشور که در طول سیلاب خوزستان را رها نکردند تشکر می‌کنم.

وی افزود: سیلاب گرچه مخرب بوده و آسیب‌هایی را به زیرساخت‌های استان وارد کرده اما مزایایی نیز دارد که یکی از مهمترین این مزایا مساله انسجام ملی و وحدت به وجود آمده میان مردم و بخش‌های مختلف است.
 
رییس مجمع نمایندگان خوزستان تصریح کرد: اگر در آن سوی مرزها طبل فتنه می‌زدند، حضور همه اقشار جامعه و مسولان در زمان وقوع این سیلاب و وحدت آن‌ها بذر فتنه دشمنان را دفع کرد.
 
ساعدی عنوان کرد: سیلاب خوزستان یک زنگ خطر برای سیاست‌های اجرایی در حوزه آب است و درس‌هایی را به مدیران این حوزه آموخت که باید مدنظر تصمیم‌گیری‌های آن‌ها برای آینده قرار گیرد.
 
رییس مجمع نمایندگان خوزستان بیان کرد: علت، چالش‌ها و خلاءهایی که در حوزه‌های مختلف سیلاب پیش‌آمده باید بررسی شوند و در این زمینه از زنگ خطر به صدا درآمده در این سیلاب به عنوان یک فرصت استفاده کنیم.
 
وی با بیان اینکه آب به جای آنکه تهدید باشد یک فرصت است و باید از آن استفاده کرد، گفت: سدها و عملکرد سدها باید بررسی و نقاط ضعف برطرف شوند.
 
ساعدی ادامه داد: امروز به دنبال مچ‌گیری در خصوص وقوع سیلاب خوزستان نیستیم زیرا آنچه که شد، اتفاق افتاد اما باید تلاش کرد تا از آسیب‌های احتمالی در آینده جلوگیری شود.
 
نماینده مردم دشت آزادگان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: عملکرد سدها فقط در سازه و رهاسازی آب خلاصه نمی‌شود، بلکه باید برای پایین دست و بالادست سدها نیز این مسایل تعریف و اهدافی برای آن‌ها در نظر گرفته ‌شود تا در شرایط مختلف برای آن بخش‌ها مشکلی به وجود نیاید.
 
وی با اشاره به اینکه نباید سدی ساخته و پایین دست آن رها شود، گفت: این مساله برای مردم استان مشکل ساز شده و این مشکلات را با وقوع سیلاب امسال شاهد بودیم.
 
ساعدی با بیان اینکه باید پایین دست سدها را جدی بگیریم، گفت: هرچند که این موضوع باید از زمان ساخت سدها مدنظر قرار می‌گرفت اما اکنون نیز باید به این مساله توجه شود.
 
رییس مجمع نمایندگان خوزستان تصریح کرد: در خوزستان پایین دست سدها و لایروبی رودخانه و انهار فراموش شده‌اند. همچنین باید حریم رودخانه‌ها همیشه حفظ شود که متاسفانه تاکنون این اتفاق نیافتاده است.
 
وی عنوان کرد: امروز داروندار مردم از بین رفته و اگر بی تدبیری در مساله سیلاب رخ داده است باید مقصران مشخص و سهم خطای هر دستگاه تعیین شود.
 
ساعدی ادامه داد: انتظار داریم تا عوامل انسانی و غیر انسانی موثر در سیلاب خوزستان جدا از مسایل سیاسی مشخص شود. 
 
وی بیان کرد: اقدامات پیشگیرانه را باید از امروز در استان آغاز کنیم تا شرایط برای کاهش خسارت‌ها در زمان وقوع چنین حوادثی مهیا شود.
 
ساعدی خاطرنشان کرد: امیدواریم هرچه زودتر دایک مرزی تالاب هورالعظیم بسته شود تا آب موجود از این تالاب خارج نشود و زمین‌های این تالاب همچنان مرطوب بمانند.

مدیر برنامه ریزی منابع آب سازمان آب و برق خوزستان نیز در این نشست، نقش باروری ابرها را در بارش های شدید امسال رد کرد.

داریوش بهارلویی گفت: منشا بارش های امسال پدیده ای است که تاکنون کمتر اتفاق افتاده که در اثر چرخش عمقی جو و برخورد توده های هوا بوده و ارتباطی به باروری ابرها ندارد.

وی افزود: باروری ابرها نمی تواند بارش هایی با این شدت و در این سطح وسیع بوجود آورد.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار