اخیرا سازمان ثبت احوال از تهیه پیش نویس طرحی خبرداد که براساس آن واژه طلاق از شناسنامه زنان مطلقه حذف شود البته به گفته رییس این سازمان ، طلاق فقط از شناسنامه خانم هایی حذف می شود که عقد کرده اند اما دوشیزه هستند.
کد خبر: ۴۸۴۰۹۱
تاریخ انتشار: ۰۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۳:۲۷ 27 August 2017
به گزارش «تابناک یزد»، با وجود اینکه این طرح یک بار در مجلس شورای اسلامی مطرح و رد شد اما هم اکنون دوباره سازمان ثبت واحوال درصدد احیا و تلاش برای تصویب آن برآمده است.

این طرح اگرچه با هدف رفع موانع در جهت ازدواج مجدد زنان مطلقه تهیه شده اما در جای خود مخالفان و واکنش های بسیاری را بدنبال داشته است.

دکتر سید حسین سراج زاده رییس انجمن جامعه شناسی ایران وعضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه خوارزمی در گفت وگویی با جام جم آنلاین ابعاد و تبعات اجتماعی این طرح را مورد بررسی قرار داد:

طرح حذف عنوان طلاق از شناسنامه از نگاه شما به عنوان یک جامعه شناس چگونه طرحی است؟

مسلما این طرح از نگاه جامعه شناسی پیامدهای اجتماعی و فرهنگی نامطلوبی بدنبال دارد .به بیان دیگر طراحان این طرح خواستند ابرو را اصلاح کنند ولی چشم را کور کردند.فراموش نکنیم ازدواج یک رابطه انسانی ،عاطفی و اجتماعی محکم و پایدار است وشرط لازم برای ایجاد این رابطه و تداوم آن اعتماد وصداقت است .اما متاسفانه این طرح به دلیل پنهان کاریهای که بدنبال دارد موجب بروز بی اعتمادی در میان زوجین می شود.

یعنی طراحان این طرح چنین تبعاتی را درنظر نداشتند؟

احتمالا این طرح با توجه به فرهنگ موجود جامعه که طلاق امری مذموم است،خصوصا برای خانم ها پیش بینی شده است .لذا بدنبال راهکاری برآمدند تا خانم هایی که یک بار ازدواج ناموفق داشتند بتوانند دوباره ازدواج کنند.اما تازمانی که نگاه فرهنگی جامعه نسبت به طلاق تغییر نکند حذف آن از شناسنامه نیز دردی را دوا نمی کند.زیرا در آن صورت مردانی که نسبت به ازدواج قبلی همسر خود حساس هستند در جستجوی کشف حقیقت برمی آیند و به هر ترتیب از ازدواج قبلی همسر خودخبردار خواهند شد.و همین رفتار موجب کاهش اعتماد اجتماعی و سرمایه های اجتماعی درجامعه می شود.

یکی از نقدهایی که مطرح می کنند این است که چرا فقط زنان ،مردان هم باید ازامکان حذف طلاق از شناسنامه خود برخوردار باشند

بله اگر بحث حذف نام طلاق از شناسنامه مطرح است باید در مورد مردان هم این امکان وجود داشته باشد.اساسا چنین نگاهی درست نیست.طلاق از نگاه جامعه شناسی یک راه حل است برای رهایی از مشکلات.لذا در این صورت طلاق نه تنها خیلی مذموم نیست بلکه یک گزینه شرعی وقانونی و حتی اخلاقی است.

از نگاه شما راه حل چیست؟

ابتدا باید به جامعه آموزش داده شود با مطالعه ودقت وبررسی لازم همسر آینده خود را انتخاب کنند.حال ممکن به جایی برسند که چاره ای جز طلاق وجود ندارند در این صورت باید نگاه جامعه به طلاق تصحیح شود.که طلاق امری کاملا عادی است وراهکاری است برای رهایی از مشکلات.چنانچه این نگاه تغییر نیابد آن وقت حذف آن از شناسنامه نیز فایده ای نخواهد داشت.شروع یک زندگی زناشویی باید براساس اعتماد وصداقت باشد .

پس بنظر این طرح می تواند فقط پاک کردن صورت مسئله تلقی شود؟

خیر پاک کردن صورت مسئله هم نیست تا زمانیکه نگاه جامعه به طلاق تغییر نیابد آنهاییکه به این موضوع حساس هستند حتما با جستجو و تحقیق سر از ماجرا در می آورند بنابراین صورت مسئله هم پاک نمی شود. باید گفت این طرح آن هدفی را که درنظر دارد تامین نمی کند.جامعه امروز باید بپذیرد که بنابرشرایط زندگی امروزه ،آمار طلاق هیچگاه به میزان دوره های گذشته برنخواهد گشت.وحتما بسیار بالاتر خواهدبود.به هرحال باید پذیرفت اگرچه که طلاق خوب نیست ولی درشرایطی یک راه حل است ونباید بار این راه حل را بردوش زنان ومردان قرار دهیم.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار