کد خبر: ۱۰۸۹۵۰۲
تاریخ انتشار: ۰۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۰ 26 January 2023

رییس سازمان هواشناسی کشور گفت:  دستکاری در محیط زیست کشور و پدیده تغییر اقلیم، باعث شده کشور ما از لحاظ تاب آوری در برابر مخاطرات جوّی و اقلیمی، وضعیت بسیار شکننده‌ای داشته باشد؛ ممکن است با هر بارش کم یا وزش باد نه چندان قابل ملاحظه ای، با مخاطرات جدی روبرو شویم.

به گزارش تابناک همدان، سحر تاج بخش با حضور در برنامه صف اول سیما، در خصوص عملکرد سازمان هواشناسی از پیش بینی وضع هوا ودر شمال کشور شرایط بارشی رو به راه نیست افزایش روز‌های آلودگی گرفته تا موضوع تغییرات اقلیمی، توضیحاتی ارائه کرد.

 وی درباره بارندگی‌های اخیر گفت: اگرچه در استان‌های بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد، یزد، اصفهان، حتی کرمان و هرمزگان بارش‌هایی داشتیم، اما اولاً این مقدار بارش هنوز کمتر از حد نرمال است و ثانیاً توزیع بارش‌ها در کشور مناسب نبوده است.

ایشان تصریح کرد: به لحاظ بارشی در نیمه شمالی کشور اوضاع رو به راهی نداریم؛ استان‌های تهران، قم، قزوین، همدان، زنجان، سمنان، خراسان رضوی، آذربایجان‌های شرقی و غربی، حتی استان‌های ساحلی گیلان و مازندران شرایط بارشی خوبی نداشتند.

رئیس سازمان هواشناسی افزود: در بخش‌های شمالی کشور شرایط رو به راه نیست؛ بنابراین برای هموطنانی که در شمال کشور کار کشاورزی انجام می‌دهند، پیش بینی‌های خوبی نداریم، اما در استان‌های جنوبی به خصوص بوشهر شرایط بسیار مساعد شده است.

تاج بخش در مورد احتمال بارندگی در هفته‌ها و ماه‌های پیش رو گفت: قطعاً بارش خواهیم داشت، اما پیش بینی می‌شود همچنان تمرکز بارش‌ها بر استان‌های جنوبی کشور باشد.

وی یادآور شد: تا نیمه اردیبهشت ماه در نیمه جنوبی کشور بارش‌ها نرمال با گرایش به سمت بالاتر از نرمال و در نیمه شمالی، بارش‌ها نرمال با گرایش به حد زیر نرمال خواهد بود.

رئیس سازمان هواشناسی خاطرنشان کرد: در هفته‌های پیش رو هم یک یا دو سیستم جوّی خواهیم داشت که تمرکز آن‌ها بر استان‌های حاشیه زاگرس و بخش‌های جنوبی کشور است.

تاج بخش ادامه داد: در هفته‌های پیش رو در کل کشور روند افزایش دما را خواهیم داشت و الگو‌های هواشناسی نشان نمی‌دهند که موج سرمایی وارد کشور شود.

وی پیش بینی کرد در روز‌های دوشنبه و سه شنبه در استان‌های واقع در البرز مرکزی به ویژه تهران، شاهد بارش‌های نسبتاً خوبی باشیم و شاید در شمال تهران برف را هم تجربه کنیم.

رئیس سازمان هواشناسی درباره خدمات کاربردی این سازمان گفت: سازمان هواشناسی ارتباط تنگاتنگی با حوزه حمل و نقل هوایی و هوانوردی، حمل و نقل دریایی، سازمان محیط زیست، وزارت نیرو به خصوص در حوزه مدیریت منابع آب (چه در زمان بارش‌ها و چه در خشکسالی ها)، وزارت جهاد کشاورزی (برای پیش بینی سرمازدگی محصولات زراعی) وزارت بهداشت (در خصوص آلودگی هوا) و ... دارد و بسیاری از تصمیماتی که در این حوزه‌ها گرفته می‌شود بر اساس پیش بینی‌های سازمان هواشناسی است.

تاج بخش اضافه کرد: ذخایر انرژی کشور در امواج سرمایی اخیر، با هشدار‌های سازمان هواشناسی، به گونه‌ای مدیریت شد که استان‌های متأثر از سرما، به بهترین شکل پوشش داده شوند.

وی درخصوص برخی مغایرت‌ها میان پیش بینی‌های هواشناسی با آنچه که عیناً مشاهده می‌شود گفت: گاهی در حریم و بستر رودخانه ها، با بستن مسیر آب رودخانه یا هدایت آن به سمت دیگر، ساخت و ساز‌هایی صورت گرفته است؛ در این حالت ممکن است بارش حتی شش میلی متر باران، تبدیل به سیلاب شود؛ مانند سیلابی که دو سال پیش در جاده قم و اراک اتفاق افتاد که ایستگاه هواشناسی شش میلی متر باران را ثبت کرده بود، اما منجر به رخداد سیلاب در جاده شد.

ایشان در مورد وضعیت ادوات سنجش و سامانه‌های پایشی سازمان هواشناسی گفت: ما با استاندارد‌های جهانی مقداری فاصله داریم؛ ضروری است شبکه دیدبانی سازمان هواشناسی کشور منسجم‌تر شود و توسعه یابد.

رئیس سازمان هواشناسی بیان داشت: مرکز پژوهش‌های مجلس در پاییز سال ۱۴۰۱، مقایسه‌ای میان اعتبارات سازمان هواشناسی ایران با سایر کشور‌های دنیا انجام و نشان داد اعتبارات ما حدود یک دهم عربستان، یک بیستم آلمان، یک دویستم چین و یک سیصدم آمریکا است.

تاج بخش با اشاره به تحریم‌های ظالمانه یادآوری کرد: بعضی تجهیزات مثل تجهیزات فرودگاهی و رادار‌های هواشناسی به سختی بسیار، با دور زدن تحریم ها، در زمان‌های بسیار طولانی تر، با قیمت‌های چند برابر و خیلی کندتر از روال عادی تأمین می‌شوند.

ایشان در بخش دیگری از صحبت‌های خود به موضوع تغییر اقلیم اشاره و اضافه کرد: کشور ما هم مثل سایر کشور‌های دنیا متأثر از تغییرات آب و هوایی شده؛ کمااینکه در سال‌های گذشته روند افزایش دما، کاهش بارش‌ها و افزایش تبخیر و تعرق را سبب و باعث شده در کشور خشکسالی خزنده‌ای رخ دهد، ضمن این که تنش آبی قابل ملاحظه هم در ایران وجود دارد.

وی ادامه داد: افزایش دما و تصاعد تبخیر و تعرق در حوزه کشاورزی، در موجودیت منابع آب بسیار تأثیرگذار است، این افزایش دما سبب بالا آمدن سطح آب دریا‌ها و اقیانوس‌ها می‌شود و از طرف دیگر با کاهش شدید PH اقیانوس ها، خاصیت اسیدی شدن آن‌ها نیز افزایش می‌یابد و زندگی موجودات دریایی و اکوسیستم‌های دریایی هم کاملاً به خطر می‌افتد. در نتیجه یک اتفاق جهانی در تمام مقیاس‌ها و ابعاد زندگی بشر در شرف وقوع است.

رئیس سازمان هواشناسی خاطرنشان کرد: تمام این سناریو‌ها به میزان مصرف گاز‌های گلخانه‌ای بستگی دارد؛ یعنی اگر کشور‌ها تولید گاز‌های گلخانه‌ای را کنترل کنند قطعاً دما بالاتر نخواهد رفت.

تاج بخش یادآور شد: اگر کشور‌ها برای کاهش گاز‌های گلخانه‌ای اقدام کنند، طبیعتاً شرایط جوی، اقیانوسی و تمام اکوسیستم‌های روی کره زمین قابل کنترل‌تر خواهند شد، اما هر چه دما بالاتر برود، شرایط نامساعدتر خواهد شد.

وی درباره افزایش روز‌های آلودگی هوا گفت: در تهران بلندمرتبه سازی‌ها باعث شده که کریدور‌های جریان‌های هوایی که از غرب وارد تهران و از شرق خارج می‌شد، بسته شوند؛ همچنین بلندمرتبه سازی‌ها در شمال تهران سبب شده که امواج هوایی که در طول شبانه روز از سمت دشت تهران به سمت ارتفاعات شمال و بالعکس جریان داشتند مختل شود؛ بنابراین تهویه هوا و چرخش جریان هوا در شهر‌هایی مثل تهران به شدت تحت تأثیر قرار گرفته اند.

رئیس سازمان هواشناسی اضافه کرد: این عوامل در کنار افزایش آلاینده‌های جوّی، منجر به افزایش روز‌های آلوده به خصوص در کلان شهر‌ها شده است. چراکه هر آلودگی در نزدیک سطح زمین تولید می‌شود، همان جا باقی می‌ماند و نمی‌تواند به لایه‌های بالای جو صعود کند.

ایشان برای تابستان و بهار ۱۴۰۲ نیز خیزش گرد و خاک را پیش بینی کرد و گفت: از آنجا که مدیریت ناصحیح و همچنین تغییر اقلیم و خشکسالی‌های مکرر سبب خشک شدن تالاب‌ها شده اند، الان با کمترین وزش باد شاهد خیزش گرد و خاک خواهیم بود و حتی تالاب‌های اطراف تهران نیز در تشدید گرد و خاک منطقه بسیار تأثیر گذارند.

تاج بخش در پایان به درخشش سازمان هواشناسی ایران در فعالیت‌های بین المللی اشاره و تأکید کرد: ما علاوه بر عضویت در کارگروه‌های بین المللی در سطح منطقه آسیا و در سازمان جهانی هواشناسی، توانستیم با رایزنی در سازمان هواشناسی جهانی و برگزاری جلسات در سطح مدیریتی منطقه دو آسیا، تهران را به عنوان اولین مرکز منطقه‌ای اقلیم در غرب آسیا مطرح کنیم.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار